A Ius fecaliaról

Nagy vihart kavart a közélet iránt érdeklődők széles néprétegeiben, hogy Szél Bertalant (szül.: Szél Bernadett) nem engedték ott és akkor kakálni az MTVA székházában, amikor ő – a képviselői igazolványát lobogtatva – akart. Jogismereti gyorstalpaló következik a szabad székelés jogáról. 

Kezdjük ott, hogy köztársaságkori jogelv.

A hanyatló köztársaság korában a Gracchus fivérek sikertelenül küzdöttek a jog minden szabad római polgárra történő kiterjesztéséért. A császárkorban mint jogintézmény fennmarad, ám Tiberiustól kezdve a szenátus átruházza az imperátorra. A népvándorlás korában az árnyékszékek hanyatlásával a ~ fecalia feledésbe merül, a birodalom keleti felében azonban Iustinianus megerősíti a jogintézményt és kiterjeszti a felsőpapságra, valamint a konstantinápolyi magisztrátusokra. 

A ~ fecalia a rendi társadalmak idején éli másodvirágzását.

A Magna Charta egyenesen úgy rendelkezik, idézzük, „All freemen may enter unharmed and without fear, and may stay in the toilets of the king.” Clause41. 

A kontinensen sok helyütt az árnyékszékek adómentességét értettek rajta, míg Rettegett Iván uralkodása idején Oroszországban a jog visszájára fordul és a cár számára biztosítja a lehetőséget, hogy a bojárok dácsáját is székelés céljából kisajátíthassa.

Az abszolutizmus során a jogintézmény visszaszorul vagy kiüresedik a kontinentális Európában, de elemi erővel tör felszínre a francia forradalom során, amikor a tömegek követelik a Bastille illemhelyeinek megnyitását. A Code Civil már mint elidegeníthetetlen jogot rögzíti a ~ fecaliat, ugyanakkor meg jó száz evet kell várni, míg az első világháború után általánosan elfogadottá válik. A szocialista jogfejlődés is ismeri a székelés szabad jogát, ám míg azt a burzsoá alkotmányok csak az elöljárók számra biztosítják, az 1936-os szovjet alkotmány a dolgozók jogaként nevesíti és kiterjeszti a nőkre is. 

In: A polgári társadalmak jogfejlődése az ókortól napjainkig. Jobbágy Gábor, Egyetemi kiadó, 1982., 142.o

Facebook hozzászólások

  Piréz Róbert

Piréz Róbert
"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

16 hozzászólás

 1. Avatar

  A saját reményeiben miniszterelnöknő (szélkormány) nem igazán a mosdóba vágyott,hanem a stúdióba,hogy ott mutogassa magát.Javasolhatjuk az MTVA-nak,hogy tegyenek be egy toj-toj-t egy használaton kívüli stúdióba,akkor boldog lesz ez a csúfság( bár lehet,hogy akkor tusolót és büfét fog követelni).Az egyébként nagyon alapos dolgozatot kár két ilyen emberformájúra pazarolni.

 2. Avatar
  Nézzük_magát_a_dolgot

  Ez most zseniálisra sikeredett. Az intellektuális humor csúcsa, nevettet, egyúttal alpári kiszólások nélkül porig alázza az eszetlen székházfoglalókat. A stílus maga a csúcs: a múlt századi mozgalmári és történettudósi bikkfanyelv zseniális parafrázisa, a kifejtendő téma és a stílus között feszülő szintkülönbség önmagában humorforrás. Summa-summárum: tökéletes.

 3. Avatar
  Bertold Balázs

  Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo.

 4. Avatar
  homoródkarácsonyfalváért

  Szegény aztán el tudott menni a…Khmmm, tudjátok hová?

 5. Avatar

  Ez a két nímand azért van ott, és azért közvetít folyamatosan, hogy a terroristáik pontosan fel tudják térképezni a területet, hogy az akció során ne érje őket meglepetés

  • Avatar
   csakafidesz

   Már nincsennek ott. Reggel kimentek 10 főt sajtótájékoztatni. Akkor az ajtót bezárták mögöttük. Erre kihovták a rendőrséget, hogy nem engedik vissza a tévébe őket. A rendőrök pedig közölték, hogy nekik nincsen arra felhatatalmazásuk, hogy erővel kényszerítsék a tévét a be- illetve visszaengedésükre.

 6. Avatar
  csakafidesz

  Nem értem ezt a szélbernadettet! Milrt nem követi sanyarú sorsú migránsai példáját? Azok ott szarnak a földre ahol éppen jólesik nekik, és fütyülnek a befogadó társadalom nemtetszésére.

 7. Avatar

  ketsegbe esetten vettem eszre hogy az ellenzeki oldalon Dopeman “fejberugom” Laszlo a legertelmesebb (!!!!) mert rajott hogy amig az otodik keruletben egy koztisztasagi dolgozo ( regebben utcasepronek hivtak ) 305.000 Ft ot keres addig nem akarja a nep elsoporni Orbanbasit.

  bravo.

  Ezek a performanszok TV Bettitil es TV Akitol mar minositethetetlenek

  • Avatar
   csakafidesz

   Az az utcaseprő sokkal fontosabb ember, mint Doperman és a munkájára sokkal nagyobb szükség van!

 8. Avatar

  Ilyen emberalatti lényeknek nem jár jog, mehet mindkettő a fehérjefeldolgozóba.

 9. Avatar
  fürgerókalábak

  Azt tartom Szél elvtársnő legnagyobb bűnének hogy máig sem teljesítette a választási igéretét, miszerint ha Orbánbasiék győznek a választásokon, akkor őt börtönbe zárják.

 10. Avatar
  csakafidesz

  Az a legfelháborítóbb, hogy ezek a hatalmas fizetésükért, juttatásaikért annyit sem dolgoznak, mint az otthonülő nyugdíjas az erkélyen lévő virágok ápolásával. A közüsbe egyetlen fillért sem tesznek be, csakis kivesznek, és ha elosztjuk az ott töltött évekkel akkor egész életük munkájával sem keresnének annyit, mint amennyivel meglopják most az adófizetőket csak a “tiszteletdíjuk” felvételével.

 11. Avatar

  Márpedig Bayer megírta és úgy is van: a [email protected]ás olyan, mint a halál: ha menni kell, menni kell!

 12. Avatar

  Álom párt

  Álmotok, hazugságotok,
  Ismételten, újra bukni fog!
  Mint annyiszor, a történelemben.
  Nem örök soha, semmi sem!
  Főként a gonoszok hatalma!
  Elrohad, mint az ütődött alma.
  Ahhoz, hogy hatalmas legyél
  Ütődött, és ostoba, kevély!
  (Előírt követelmény!)
  Másképp, nem jut uralomra!
  Nem tűr el, a sok ostoba!
  Szerénytől, nem kell félni.
  Azt ő, soha nem igényli,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük