A kitörni készülő zokogás

Mindig a jók mennek el – olvasom egy mémen Varga-Bíró Tamás falán. Mém: tehát alapvetően vicc. De azért minden viccnek van alapja. Botkát nem mondanám egyébként jónak. Józanul. Vagy, ha nem láttam volna ma reggel sírással küszködve lemondani. Én azért mégiscsak művészember féle volnék. Más mércével (is) mérek. Nálam mindig eggyel jobb osztályzatot kap, akiről kiderül, hogy van szíve. Vagy lelke.

Akin azt látom, hogy épp egy kitörni készülő zokogást próbál elfojtani, azon –be kell, hogy valljam férfiasan – mindig megesik a szívem.

No nem a bíróságokon vagy különböző menekültszállásokon produkált, a haladó sajtónak kiizzadt műkönnyekről beszélek, hanem az igaziakról. Amit egy erős férfi megpróbál elrejteni. Egy igazi férfi ugyanis – bármit is mondanak a különböző női magazinok – mindig szégyelli, ha sírni látják. Pont attól válik végtelenül szomorúvá, hogy az illető kétségbeesetten próbálja leplezni a könnyeit. Elcsuklik, megremeg a hangja. Ezt ilyenkor ő is hallja, ettől pedig még szánalmasabbnak érzi magát, és még erősebben tör föl az a bizonyos gombóc.

Az elmúlt napokban két magas férfit is hallottam őszintén majdnemsírni.

Az egyik Botka a másik Piqué, a katalán fodballista volt.

Én – Sorossal és a haladókkal ellentétben – hiszek a nemzetállamokban. Hiszek a nemzetek sokszínűségben. Szerintem Európa attól Európa, hogy rengeteg ország, rengeteg kultúra, rengeteg nyelv uralja. Ettől szép, ettől más ettől szeretjük. Azt nyilatkozta egyszer egy amerikai elnök, hogy nagyon nehéz Európával tárgyalni, mert kit hívjon fel, ha Európával akar beszélni? Igen. Ezért nem fogjak soha megérteni, ezért nem fognak belenyugodni az amerikai milliárdosok – pénzemberek, hogy az Európai Unió ilyen sokszínű. Ezek az üzletemberek csak az biznisz kerékkötőjét látják a sok nemzetben, a sok nyelvben. A sok hazafiban.

Őszintén szólva nem tudok igazságot tenni, nem tudom, kinek van igaza. A katalánoknak vagy a spanyoloknak. De tegnap sok büszke hazafit láttam. És egy büszke hazafit sírni, a nemzetéért aggódni.

És láttam sok rohamrendőrt, akik ártatlanokat vertek. Iszonyatosan agresszíven és embertelenül tették a dolgukat. Feltett kezű, fegyvertelen polgárokat ütöttek, lökdöstek. Öregeket, nőket. Földön fekvő embereket rugdaltak, nőket a hajuknál fogva ráncigáltak. Tették ezt örömmel. Mint akiket felhergelt a hatalom. Mint, akik parancsba kapták, hogy minél agresszívebben, minél félelemkeltőbben tegyék, amit tettek. Elszorult a szívem. Elfojtottam a sírást miközben néztem a videókat. Eszembe jutott 2006. Sosem fogom elfelejteni azokat az állatokat, akikhez a spanyol civil gárda pribékjei teázgató angolkisasszonyok.

Gyurcsány símaszkos, azonosítószám nélküli hadserege ezerszer kegyetlenebb, ezerszer brutálisabb volt, mint a spanyolok fegyelmező egyenruhásai. De sok hasonlóság van a két testület fellépésében.  A huligánokon szocializálódott készenlétisek mindig kéjes örömmel vernek. Őket az ilyen harcok éltetik. Ilyenkor robban fel bennük az adrenalin. Láttam már meccseken, láttam már tüntetéseken is, ahogy ordítva, vicsorogva, üvöltve ütik az embereket. Szeretik ezt.

És azt is láttam, hogy milyen, amikor elengedik, és milyen, amikor nem engedik el a pórázt. Gyurcsány mindig elengedte a felhergelte állatok pórázát. Orbán megkötötte a kutyákat. A diktatúrát vizionáló tornából felmentettek eleddig büntetlenül öld a rendőrözhettek, dobálhattak, utcaforradalmazhattak. Mert a kutyák láncon voltak.

Maradjanak is. A röszkei csata miatt sok mindent meg tudtam bocsátani nekik. De elfelejteni sosem fogom, mit tettek 2006 októberében. Ahogy sosem fogom elfelejteni az akkori ballib értelmiség árulását, kussolását és gusztustalan egyetértő bólogatását, minek mentek odázását.

Botka nyilvánvalóan nem jó ember. Millió hibája van, millió stikli övezi szegedi polgármesterségét.

De nem egy Gyurcsány.

Gyurcsány ma megpucssolta Botkát. Ahogy Medgyesit is megpucssolta. Gyurcsány elengedné a kutyákat. Gyurcsány szereti elengedni a kutyákat. Gyurcsány még mindig veszélyes.

Én a szívem mélyén megsajnáltam ma ezt a kétméteres, síró férfit, akit ma megbuktatott Gyurcsány.

Facebook hozzászólások

  Apáti Bence

9 hozzászólás

 1. Liburnyákon nincs sajnálni való.

 2. Siva táncol

  Nem is történhetett másképp. Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók. Semmi sem mutatja jobban Botka totális alkalmatlanságát, hogy ezzel a szoci csürhével, Orbán asztaláról lehulló morzsákat leső bandával akart választást nyerni, egyáltalán indulni…Jövel Gyurcsány, vár a néped…

 3. Nyilvánvaló, hogy a DK az MSZP és ezáltal az egész ellenzéki nagykoalíció élcsapata, és Gyurcsány a vezére. Akkor a legveszélyesebb, amikor egyet hátralép, hogy lendületet vegyen.

 4. Megfigyelő

  És még vegyük észre: Újhelyi István mekkora patkány!
  Fő mentorát és a pártját rögtön farba rúgja, amikor azok bajban vannak.
  Könnyedén elfelejti, hogy milyen jól jövedelmező, kényelmes állásba juttatták Brüsszelben!

 5. Colin MacLeod

  Szép volt Bence! Egy pillanatra majdnem én is megsajnáltam, de ő nem Gino Strabliggi (Két férfi a városban) vagy Tony Véronese (Végzetes bosszú) aki megsiratunk a film végén. Botka úr nem egy romantikus antihős, hanem egy igazi mezei emszpés gazember, aki elbukott és magát siratja. Önsajnálat, emiatt nem tudott a szemembe könny csordulni, nem tudtam sajnálni botka urat.
  Kiderült, hogy van benne érzelem nem úgy mint gyurcsányiba és kész. Semmi több.
  http://coub.com/view/ts4ri
  http://coub.com/view/txn4c Ettől a két legendától tanulhat Botka úr.
  Ja és, ha gyurcsányi az élre áll mögötte zazi gabi, az lazán Fidesz 3/4.

 6. Botka már a kezdet kezdetén tudta, hogy nem szabad Gyurcsánnyal közösködnie, mert az a gátlástalan alak vele kapartatja ki a gesztenyét, amit aztán a siker után szépen elvesz tőle. De megéremli azt is, amit sajátjaitól kapott, mert amikor az utolsókat rugta, még akkor is a Fideszt mocskolta, mert az neki belülről jön, és nem látta be, bár célzott rá, hogy farkasokkal van körülvéve, sajátjai tették tönkre.
  Ez a szoc.párt tele van tehetségtelen, igazi ősbunkó kommunista vezetőkkel, akik sohasem látták be saját hibáikat, a felelőst mindig a leggyengébb, legcsóróbb alakban találták meg.
  A napnál is világosabb, hogy most is Gyurcsány irányítja a sötét dolgokat, ahogy azt tette korábban is.(Meggyes buktatása, Kaszinó projekt, 2006, bajai videó, és még lehetne sorolni)
  Ezek a szerencsétlen őskomcsik pedig megint bedőlnek neki – most már sokadszor – csak hogy néhányuk a parlamentben maradhasson. Ez a féreg már elő is állt, a régóta dédelgetett ötletével, hogy ő legyen a baloldal ME-jelöltje. Ahogy mondta: a baloldal legtöbb szavazatot kapó pártja jelölhessen. Molnár, meg a többi pedig kezet fog csókolni a keresztapának.
  Hogy a terve ne sikerüljön, azt csak a józanul gondolkodó magyar emberek tudják megakadályozni, az Orbán-gyűlölettől elvakult ellenzéki tábor nem lát tovább az orránál, és felül az uszító balliberális, hazaáruló véleményformálóknak, médiumoknak (ATV, RTL, HÍR TV), firkászoknak, percemberkéknek!

 7. fürgerókalábak

  Véletlenül nem a közelmúltban derült az ki, hogy a 2006 októberi események előtt 160 kommandós jött “éles gyakorlatra”, “tuggyukhonnan?

 8. Múltkor rákérdeztem, hogy a választmány tagjaként, hogyan szavazott Botka elftárs az Öszödi Böszme önbizalmatlannságoskodó szavazásán akkor 2006-ban. (Amikor is 100% bizalmat szavaztak GyuFerinek. A demokratikus exállampárt demokrata választmánya ezzel bizonyította, hogy akkori hitük szerint csak GyuriFeri emelhette ki a [email protected] őket.)
  Szónoki kérédéseimet feltettem a Botka-kampány fácse oldalán. Aztán kitiltottak. Aztán megtettem ugyanezt a MaSzoP fácse oldalán. Onnan is demokratikusan kitiltottak. (Kár volt nekik ennyire sietni, mert súlyos émelygési problémák miatt én nem sokkal később a Fácsét tiltottam ki az életemből.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.