A végén tényleg csak Gyurcsány marad – ezen a héten az LMP-től vehetünk könnyes búcsút

Egészen megkapó látvány, legalábbis a tragikomédia műfaja iránt érdeklődők számára, ahogy az ellenzék pártjai egy-egy hangos „mi vagyunk a többség kiáltással” ráugranak az önmegsemmisítő gombra. Ezen a héten az LMP gyilkolta meg magát, pusztán abból a megfontolásból, hogy 4 évnyi agóniájukra kicsivel több pénz jusson.

Legalább történik valami abban a térben, ami a 178. Márki-Zay interjú és egy Lukácsi Katalin meglepetés-vendégeskedésével díszített kislétszámúköztéri diszkó között húzódik. A Jobbik átveszi a parlamenti mandátumait, majd bejelenti, hogy kordon bontással akadályozza meg az alakuló ülést, mindeközben a háttérben a Demokratikus Koalíció megpróbál kijózanodni. Az MSZP-P pedig Franklin-expedíciósat játszik, nem a sorozatosat, hanem a valódit. Őket nem egy titokzatos, illiberális, idegengyűlölő sámánjegesmedve irtja, hanem önnön butaságuk és önteltségük, ahogy 170 évvel ezelőtt a brit felfedezők az álmélkodó eszkimók között voltak képesek éhen halni, mert túlságosan büszkék voltak vacsorát kérni tőlük. Inkább húzták magukat után a mérgezett konzervjeiket. Erre a tragédiagombra vart most kabátot az LMP azzal, hogy sikeresen elüldözték alapítójukat és egyetlen hiteles arcukat, Schiffer Andrást azzal, hogy némi plusz frakciópénzért cserébe befogadták Szabó Szabolcsot, az Együtt nevű kamupárt egyetlen, a visszalépések miatt egyéni mandátumot nyert képviselőjét. Az antagonistájukat. Azt, aki pont az ellenkezőjét képviselte mindennek, ami valaha lehetett (volna) más.

Az LMP valaha rendszerkritikus, antiglobalista, a zöldgondolatot középpontba állító pártként indult. Amikor éppen nem napelemekkel kardoztak a megújuló energiáért, akkor a nemzetközi szabadkereskedelmet és a multinacionális cégek adóelkerülését nevezték meg, mint az átlagemberek mindennapjainak legfőbb nyomorítóját. Nyilván ezért is maradtak rétegpárt itthon, mert míg nyugaton az általános elhülyülésnek köszönhetően tömegeket lehet a tiszta atomenergiától a barnakőszén égetésig bolondítani, addig a környezetvédelem itthon, az elmaradt keleten, kimerül a vizeink, erdőink és földjeink tisztaságának megőrzésén túl a bánáti bazsarózsáért való aggódásban. Mondjuk eredendően ez is volna a feladata, csak hát a haladás nem állhat meg…

Ennek ellenére létezett egy LMP nevű párt, ami mindig, és a budapesti szavazóknak köszönhetően magabiztosan megugrotta a parlamenti küszöböt.

Ettől a párttól búcsúzunk ma. Mert ez a párt nem azzal gyűjtötte a szavazatokat, hogy aggódott a bazsarózsákért és néha felháborodott a paksi erőműépítés miatt, hanem a függetlenségének köszönhetően. Harmadik, illetve a Jobbik létezése alatt negyedik politikai pólusként működött azon szavazók számára, akik nem akartak sem jobbra, sem balra, sem a nemzeti agyhalottakra szavazni. Működőképes konstrukció volt, ahogy azzal nem fenyegette őket a választói szeszély, hogy valaha kományra jutnak, úgy azzal sem, hogy a parlamenten kívül maradt pártok kegyelemkenyerét kell annyi részre tépni, ahány társelnökük van éppen. Szerény, de biztos alapokat adott annak a pár embernek, akinek volt véleménye, és akiket érdemes volt meghallgatni. Nem csak a szavazólapon volt képes alternatívát teremteni.

Schiffer szépen leadta az LMP tagkönyvét 2018. év májusában, egy hónappal a választások után.

Schiffer nem feladta, Schiffert szabályosan elüldözték az általa (is) alapított pártból. Az új vezetők nem a nagy öreget, az alapítót látták benne, amikor néha megjelent a székházukban kéretlen jótanácsaival, hanem azt a személyt, aki állandóan szembesíti őket azzal, hova tud süllyedni valaki. Szél Bernadett és Hadházy Ákos mindent feladott azért, hogy nevetséges kis segéderőként tagjai lehessenek a posztorbáni világ hatalmasainak. Hogy e tervüket mennyire nem reális alapokra építették, arra a harmadik kétharmadnál több szót nem érdemes vesztegetni.

Mindent feladtak a semmiért.

Az LMP még döglődhet egy kicsit. A frakcióból kényelmes haldokolni, egész jó az ellátás, de jövőkép nélkül a háttér szép lassan úgy kezd majd elszivárogni, mint a ki nem fizetett zsoldosok a kilátástalan háborúban. Mert miért is maradjanak? A 2022-es 4,9 százalékért? A 2026-os 3,5-ért?

Egy pártnak akkor van vége, amikor már egymással verekednek – állapították meg bölcsen a Kisgazdák nevezetes mellékhelységbeli bunyója után. Az LMP lehet más, nekik az kellett, hogy az alapító undorodva forduljon el tőlük.

Mi csak gratulálni tudunk, mert a végén tényleg csak Gyurcsány marad…

Facebook hozzászólások

  Piréz Róbert

Piréz Róbert
"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

12 hozzászólás

 1. A demokrácia sírásói közé tartoztok.

 2. Xanax József

  Na, most Ungár Péter bebizonyíthatja, hogy szervezetépítésben jobb, mint a Schiffer.

 3. Szél Berni szervez majd egy.két óvodai színvonalú performanszot a Parlamentben, Hadházy elkoptatja magát a folytonos hőbörgéseivel és ennyi. Gyurcsány se sokáig húzza,erősebb a viszki.Mi meg itt leszünk télvíz idején,megfürödve !

 4. Schiffer az összes hibájával együtt egy arc volt. Elmesélhető sztorikkal.
  Szélberni? Kicsi intellektus. Petrasovits Anna módján kereste a frizuráját a kampányban. Meg is lett az eredménye.
  Ungár? A pénze miatt tartják.
  Hadházy? Megvett ember.
  Sallai? A maga módján őszinte. Megértem a sallert.
  Kanász-Nagy. Valami mozog benne, de pártvezetéshez kevés.
  A budapesti médiabuborék becsapta őket is. De miért nem figyeltek a közvélemény kutatókra?

  • Mert annyira elteltek önmaguktól, hogy mást nem láttak, úgy mint Hófehérke gonosz mostohája.
   Most meg még a tükör is darabokra tört, így csak torz tükörképük vigyorog szembe.

 5. A cikkíró téved, hogy Schiffer hiteles arc volt. Sohasem volt az. Sem a jobbik, sem az lmp nem váltott arculatot, hanem megmutatta igazi arcát. A jobbik soha nem volt nemzeti radikális, az lmp pedig antiglobalista párt. A szavazóikra természetesen ez nem feltétlenül igaz.
  De ha csak a felszínt nézzük, akkor is leginkább azzal lehetett volna hiteles Schiffer, ha a választások előtt lép ki, amikor az lmp elkezdte az összellenzéki összefogósdit vonával és a komcsikkal. De hát akkor lehet, hogy most egy hazaáruló párttal kevesebb lenne a parlamentben.

  • Egyetértek. Schiffer is simlis volt, csak ő a csöndes, monoton, szenvedélymentes, konfliktuskerülő stílusával sok emberrel ügyesen elhitette, hogy ez a bölcsek szelídsége, meg hogy ő jobban tudja, pedig valójában már akkor is csak a gyengék gyávasága volt. Ha valakinek megér annyit, lapozza vissza a régi megnyilatkozásait, ma már sokról nyilvánvalóvá vált, hogy már akkor is csak frázisokat és hülyeségeket beszélt. Most meg nagy csinnadrattával kivonul, mintha bárkit is érdekelne. Hja kérem, bebukott a projekt, lehet másikat indítani. Talán megkérdezhetné a Szigetvári Viktort, Együtt állhatnak sorba segélyért dzsordzsibácsinál.

 6. Azért nem kellene a Schiffert piedesztálra emelni. Ismerjük jól a múltját!
  Sőt, egy kicsit visszább is, a családját…
  Nem hinném, hogy kutyából lenne szalonna.
  Még Kína egyes részein sem, ahol pedig eszik a négylábút.

 7. Vajh’ miért az alábbi vicc jutott eszembe, amikor a fényképre néztem?

  Isten osztja az orrokat. Először a fehér embert kérdezi, hogy milyen orrot szeretne:
  – Hát, én közepes orrot szeretnék, se kicsit se nagyot, se keskenyet se széleset.
  Megkapja. Utána a néger következik:
  – Én széles lapos orrot szeretnék.
  Ő is megkapja. Jön a kínai:
  – Én kicsi keskeny orrot akarok.
  Megkapja ő is. Majd a zsidó kerül sorra:
  – Mennyibe kerül?
  – Ingyen van.
  – Akkor add a legnagyobbat!

 8. doktor_hetes

  Úgy tűnik. nem lehet más a politika. Viszont a szomszéd barnaszene mindig zöldebb.

 9. Szerintem aki kicsit is figyelt az LMP támog, az legkésőbb Jancsó kilépésekor felkapta a fejét és elkezdett gondolkodni, hogy valami bűzlik…

  Az LMP szerintem Hadházyval igencsak rossz lóra tett… Szerintem Ángyán kellett volna alelnöknek Hadházy helyett…

  Az LMP-vel tehát nem lehet más a politika. Mindenesetre még nem késő egy LMP 2.0-át grundolni 2022-re gondolva? (na jó, nem ezen a néven). Ja, és nem érdemes a baloldali koncon marakodni, azt meg lehet hagyni a mostani baloldali pártoknak. Hadd marják egymást. Inkább az orrcsipeszes Fidesz szavazókat érdemes középről, jobbközépről megcélozni, persze a klasszikus szabadságjogok védelme mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük