Az elemző válaszol

A  #hetielemzo rovatunkban a hazai közélet egyik legszínesebb, legegyedibb és legelvarázsolóbb politológusával beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, hogy ennek a politológusnak mindig lesz véleménye, de sose lesz annyi esze, hogy ezt ne kürtölje világgá. Így minden hétre garantált a felhőtlen jókedvünk.

Toronyház: Gőzerővel dübörög a kampány. Az önkormányzati választásokra közeledve a hazai közélet másról sem szól, mint 0rbánék elkeseredett lejáratási kísérleteiről, amelyekkel az alkalmas és összefogott jelölteket próbálják meg ellehetetleníteni. Mi lehet ennek az oka?

K.L.: Mert ez vég kezdete lehet ez 0rbánnak és csatlósainak!. 0rbán most kutyaszorítóba került, amit érez is. Hiába a parlamenti és EP-választásokon szerzett magas szavazatszám, az ott megkaparintott hatalom mitsem ér az önkormányzatok nélkül. Tudja ezt 0rbán is, és főleg tudja ezt a körülötte hatalomra ácsingózó slepp. Érzik a vesztüket. Önkormányzati választásnak még sosem volt ekkora tétje, és ezt ők is tudják. Én egészen biztos vagyok benne, hogy ez a vég kezdete számukra. Lassanként felmorzsolódnak majd, nekünk már csak ki kell várni!

T.G.: Egyrészt nem jelenteném ki hogy a vég, másrészt nem jelenteném ki, hogy a kezdete! Abban én is egyetértek, hogy 2006 óta nem volt ekkora tétje önkormányzati választásoknak.

Milyen folyamatok vehetik kezdetüket a Fidesz esetleges bukásával?

K.L.: Rengeteg mindennek lehet ez a stabil alapja, pozitív eredője, és alfája. Nagyon bízom benne, hogy mindaz, amit a Fidesz a jogállamiság és a stabil európai értékek ellen elkövetett, még visszacsinálható, és visszahozhatjuk a varázslatos, 1989-2010 közti éveket, minden hibájukkal együtt. Szeretném megint a prímet vinni. Megmondani, eldönteni. A magyarok bűnös és visszahúzó feudalizmusát, nepotizmusát a tévéstúdiókban ostorozni. Főleg úgy, ha utánam rögtön a kedves feleségem is ugyanezt teszi a legjobb barátaink alákérdezésével. Ezeket a folyamatokat szeretném nagyjából elindítani.

T.G. : Egy nagyrészt ezek is fontos tényezők, másrészt figyelembe kell vennünk más, hasonlóan meghatározó folyamatok beindulását is, amelyeket túlzott komplexitásuk okán ma még sajnos nem ismerünk kielégítően.

Milyen stratégia vezetheti sikerre az ellenzék pártjait?

K.L.: Ha végre teljes erejükkel egyetlen feladatra koncentrálnak, a Fidesz eltakarítására. Jó lenne, ha a maradék baloldal bizonyos szárnyai nem egymással marakodnának többé, hanem mind beállnának végre az egyetlen karizmatikus vezető mögé, és azt csinálnák, amit ő parancsol. A liberális részen is jó lenne végre egyetlen amerikai követségi ügyvivő utasításait követni, sőt, jó lenne, ha ebbe a sorba beállna a Jobbik is. Így lenne egyedül esélyünk végre megbuktatni 0rbánt. Nagyon fontos, hogy ha megbuktatni még nem is tudjuk, azaz tudják, a következő parlamenti voksoláson nem szerezhet kétharmadot. Ez tudományos lehetetlenség, és manapság minden valamirevaló elemző akkor lehet valamirevaló, ha osztja ugyanezt a tudományos tézist.

T.G.: Ma ez még álom, de valóban működőképes stratégiának tűnhet, ha az ellenzék egyik része összefog az ellenzék másik részével. Hangsúlyozom, hogy ez még itt és most csak tűnhet!

Önök személy szerint mire számítanak, mi lehet a döntő ezen az önkormányzati választáson?

K.L.: Személy szerint természetesen Budapestre, hiszen itt lakom, a barátaim, tudóstársaim, páholytársaim is mind itt laknak. Itt vannak a tévé stúdiók, és innen sugároz a Klubrádió is, amíg még 0rbánék hagyják. Részint ezek azok az okok, amiért ez a város alapból sokkal jobb hely ennek a szar kis országnak az összes többi részénél. Ha itt sikerül meggátolnunk a FIdeszt abban, hogy a városra tudja erőltetni az álfüggetlen jelöltjét, akkor rengeteg kútjukat mérgezhetjük még meg, és személy szerint ebben is nagyon bízom. 

T.G.: Egyrészt Budapesten fog eldőlni rengeteg minden, másrészt pedig a megyei és megyei jogú városok közgyűlésein. Egyéb nagyvárosok, majd a kisebb települések polgármesteri és képviselőtestületi helyein. Ja, meg a női foci is nagyon-nagyon fontos!

***

Mindennemű hasonlóság élt vagy élő személyekkel (köztük Kéri Lászlóval és Török Gáborral) csak az elképesztő véletlen műve lehet.

***

Facebook hozzászólások

  Kurtz ezredes

Avatar

12 hozzászólás

 1. Avatar
  homoródkarácsonyfalváért

  Herr Ezredes!
  L. bácsi vagy t. G. nem ilyen ostobák.
  Sokkal, de sokkal ostobábbak.

 2. Avatar
  Jáger László

  Ez komoly
  Én komolytalannak tartom az ilyen fake news írásokat anonimusan..
  csak ennyi
  Barátilag
  J.L.

 3. Avatar
  kara kozgun

  Véleményvezérek!

  Aljas, cenzúra férgek!
  Olvasót elhülyítők,
  Gazember lé hűtők!
  Ostobákon keresők.
  Kik abból, jól élnek,
  Becsapják a pórnépet.
  Aki néki hinni rest,
  “Gyűlölik, mint pestisest!”
  2019. 05. 06.

 4. Avatar
  Kovács Szubaru

  Kéri és Török saját névvel és arccal vállalják a véleményüket. A tutiblog propagandatrolljai viszont annyira gyávák és gerincetelenek, hogy nem mernek kibújni a rezsim bűzlő végbeléből. Meg is érdemlitek a sorsot, ami rátok vár az orbánizmus pöcegödrében.

 5. Avatar

  Unalom a köbön.

 6. Avatar
  gyurcsányiviktor

  Ha nem szeretnék pc lenni, azt mondanám állatok.
  De szeretnék pc lenni, hogy ne töröljenek, úgyhogy inkább azt mondom, nem homo sapiens sapiens jellegű lények a fentebb megnyilvánulók, kl és tg. Mellényestől és szépfogastól együtt.

 7. Avatar

  Nem tetszik, hiányolom P. M. Z. nyilatkozatait, különösen a [email protected] jövőt, már az övét illetően.

 8. Avatar
  kara kozgun

  A remete jövőképe!

  Annyi jövőtök lehet, mint nékem a kilencven évemmöl! Lehet akár tíz, de löhöt, hogy kettű! Vagy a színes erdei lombnak! Az őszi fagyok eljövetelitűl függ! Sok szédült kakas, mégis úgy kapar, mintha a szérűn vóna csépléskor! Nem gondúl a lakodalmas hétvégivel, amikor metélke tekeredik a lábára, oszt asztalra kerül, húslevesbe! Vagy forró zsírjába sül, egy rakéta nyomán! Az örök világosság fényeskedik néki, azt hiszi a nap, esik a fejire, Ű meg hamarabb elfüstől annál, mint a pap lóbál néki a templomba! Mindig több pénze vót, mint esze!
  Szép jövőt hoz az es, hogy gyereki márcsak a nagyon gazdagnak, meg nagyon szegénynek születik! Az, egyiknek, mert telik rá, másiknak meg esze nincs elég! A közös bennük, hogy egyik se szeret, akar dógozni! De ha, nincs aki dógozik, a másik mivel fog kereskedni, uzsorázni! Kitűl, mibűl lesz a segíly? Mert magyar mán nincsen mutatóba se, aki dógóni hajlandú vóna! Elhúzott kűfődre, ahol megfizetik a dógozni hajlandóságát!
  Szóval fényesek a kilátásaitok, mint vak jósnak az éccakai ködbe, novembörbe! A jár jól, amék rögtön meghól, nem köll kóborolnia ennivaló után, a felperzselt fődön, ívóvíz, falnivaló nékül! Addig gyűjt, mintha magával vihetné, vagy utóda örökölhetné! A telhetetlenséget, amit ű is örökölt! Egyebet nem! Úgy jár mind, mint az aranka! Halálba szíjja gyökértelensége után, a másikat, hogy utána pusztul, de magja nem kell ki jövőre, mert jövő nem lesz néki se!
  Csak a györekeket sajnálom, értem nem kár, éltünk elögöt, oszt mindent felfaltunk, elpusztítottunk, amiétől élhető vót a világ!
  2017-01-03

  • Avatar
   Nézzük_magát_a_dolgot

   Kedves Kara Kozgun! Igazándiból nem igen érzem, hogyan is kell érteni, mit akar érzékeltetni ezzel , melyik oldalon áll – nyilván az én felfogóképességem a hiányos. De egy dologra felhívnám a szíves figyelmét. Ha ki akarja figurázni a nép egyszerű gyermekét, és képzelt tájszólással beszélteti, nerm ártana a magyar nyelv alapvető kiejtési szabályait ismerni (tudom, Budapesten ez nem divat, borzalom az ottani tájszólás). Tehát: a délvidéki (sokak szerint szögedinek nevezett) tájszólás alapszabálya a kétféle “e” hang dolgában: kizárólag a köznyelv zárt ë hangja helyett használ “ö”-t, kivétel egyes egyszótagos szavak, pl az “egy” megmarad “ëgy”-nek, és a vegyes hangrendű szavakban is marad az “ë”, pl. “sódër” és nem “sódör” még a legszögedibb szögediben is. A nyílt e hang nem változik, nem változhat. Tehát “ember” (kiejtve embër”) helyett “embör”. És nem a jópofának tűnő, de teljes mellényúlást jelentő, Ön szerint “löhöt”, hanem “löhet” és így tovább. Remélem, jól mennek át a különleges jelek, és a zárt “e”-t jelölő “kétpontos e” nem torzul, mert akkor zagyvasággá válna az egész – nem az én hibámból. .

 9. Avatar
  kara kozgun

  Egyéb fogást, nem lelsz, hát nyelvészkedsz. Igazságtartalmához szólni se tudsz. Keserves helyzetünkben megváltóra lenne szükség. Igazi (?) meg váltónk egyszer volt, azt is keresztre feszítették az akkor élők. Neki még csodákkal kellett meggyőzni a kétkedőket tanainak igazságáról. Ma már a „személyes megváltó” helyett beérnénk megváltó eszmével is. A valamikori kapitalizmus válságainak nyomora szülte a közelmúlt megváltó eszméjét, a „szocializmust”, amely nem bizonyult „csodákra képesnek”. Sőt minden addiginál mélyebb, általánosabb válságba lökte a világnak azt a felét, ahol meghonosodott vagy meghonosították. Ha volt itt csoda, ebben az egyetlen csoda az volt, hogy néhány ideológus és néhány népbolondító, diktátor hajlamú kalandor százmilliók sorsát tudta meghatározni és tönkretenni.
  Mindebből a ma élők azt a tanúságot vonják (vonták) le, hogy új útra (megváltóra) van szükség. Mivel ilyet nem találnak (nem is igazán keresik), előveszik a régit. Amiről annyi rosszat mondtak, de működik. Igazuk lehet. A legcsodálatosabban megálmodott, de meg nem mozduló autónál is jobb az ócska Trabant, ha működik, elvisz valahová!
  No, most ilyen újra felfedezett megváltó eszme a választáson alapuló demokrácia. Merthogy az olyan jól működik! A háromszázadik évben: Angliában. A fél világ kifosztása után (árán) az eredeti tőkefelhalmozás és a gyarmati birodalom romjaiból ma is elszívott jövedelem teremtette jólét lehetőségével.
  A dolognak (megváltó eszmének) néhány apró szépséghibája van. A jólétet nem a demokrácia teremtette, hanem a gyarmatok kirablása. Amit mi ma újra szenvedünk: a szabad
  Rablás, fogalmát elérő árak és az etióp bérek vagy munkanélküli segélyek. Tudják mikor lesz ebből általános jólét? Amikor a Holdon pálmaliget.
  A demokrácia varázsigeszerű bevezetése nem egyéb, mint a tömegek hülyítése. Új varázsige a szocializmus-kommunizmus helyett. Ürügy a jövedelmek kisajátításra és újra elosztására. Mer gazdagságot, jövedelmet csak a munka teremt. részlet 30 éves irsomból

  • Avatar
   Nézzük_magát_a_dolgot

   Kedves Kara Kozgun! Mivel szerény képeségeim miatt nem értettem igazán, mit akar mondani, énfelőlem lehet teljes jó is. De ahogy a nagy ember mondá: “Jót, s jól, ebben áll a nagy titok”. Tehát, ha jót írt, azt jól is kell írni. Nem nyelvészkedés amit műveltem, csak rá akartam világítani, hogy az egyszerű emberek kifigurázása soha nem volt hülye tájszólással nem rokonszenves számomra. További szép napot!

 10. Avatar
  kara kozgun

  Megkérdeztük a szakembert: Volt-e nálunk rendszerváltás?

  Kódis János 59 éves váltókezelő a Pusztagödöri vasútállomáson. Negyvenöt éve van a szakmában, de ha hozzá vesszük, hogy az apja is váltókezelő volt, nyolcvan éves szakmai múltat mondhat magáénak. Az első kérdésünk az volt, ami mindnyájunkat foglalkoztat, mindennapos vita tárgya:
  — János bácsi, volt-e nálunk rendszerváltás?
  — Volt a rosseb fiam!
  — És miért nem volt?
  — Azér gyerekem, mert a vágány a régi maradt! Látod, ez itt a váltó. Ennek van két állása. Vagy jobbra döntöm, vagy balra. Oszt ezzel a böhöm nagy súllyal kell működtetni. Ez a váltó eredetileg jobbos vót, aztán jöttek a kommunisták, oszt kezdték piszkálni. De meg se bírták emelni, míg az oroszok be nem jöttek. Azok osztán, átlökték nekik balra.
  — Ettől megváltozott valami János bácsi?
  — Meg ám fiam!
  — Micsoda?
  — Hát kifele mindig tele vagon ment, befele meg az üres vagon gyütt, osztán annak is örültünk.
  — Miért?
  — Hát, hogy legalább a vagont visszaadták!
  — Mostanában, hogy van ez?
  — Hát kérem, most a váltót megint jobbra állították, oszt azóta, megszűnt a forgalom.
  — Magának jobb lett ettől János bácsi?
  — Hát, ha csak attól nem, hogy azóta, semmi dolgom nincs. Ha nem így vónék nyugdíj előtt, hát már munkanélküli vónék, mint a gyerekeim.
  — Ők mit csinálnak?
  — Ők igazi kódisok.
  — Miért?
  — Mert kilökték Őket a holtvágányra.
  — Az melyik János bácsi?
  — Az amék nem vezet sehova!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük