Fordított nap az iskolában

Az ellenzéki főpolgármester-jelöltek viselkedése és előválasztáshoz kapcsolódó performanszaik olyan hatást keltenek, mint mikor egy gimiben a leghangosabb diákok kitalálják, hogy átveszik az iskola irányítását. De nem elég, hogy realitás híján erre esélyük sincs, tervük már ott elbukik, hogy egymással sem tudnak mit kezdeni. Ha jobban megnézzük a  jelölteket, láthatjuk, hogy mind megtestesítenek egy-egy tipikus gimis karaktert.

Miután a budapesti elitgimnáziumban alsó tagozatában a sármos, de szerény képességű Horváth Csacsi megbukott, ő már sajnos nem vehet részt a felsősök vetélkedésében. Ott van viszont a minden évben más iskolába jelentkező Karácsony Geri. Ez már sokadik gimije, és saját bevallása szerint minden új iskolájának megtiszteltetésnek kell éreznie, hogy ő éppen őket választotta. Aztán a vizsgák után valahogy elmúlik a varázs. Főleg a lányos anyukák szeretik, hiányos információk birtokában nagy jövőt jósolnak neki. Diáktársai körében is ismert, de nem annyira pozitív előjellel. A bulik állandó résztvevője, mindig, minden társaságba be akart kerülni, mindenkivel próbál azonosulni, emiatt aztán, bár azért mindenki szóba áll vele, a háta mögött kiröhögik. A lányoknál is mindig eljut egy randiig, de aztán valahogy nincs folytatás. 

Bánatában majdnem közeli kapcsolatba került egy rosszhírű bukott öregdiákkal, de az végül Kálmánt választotta. Kálmán igazi macsó, mindenhez ért, ő szerkesztette régebben az osztályújságot. Most az a terve, hogy új iskolaújságot indít a suli pénzén, amibe majd ő, meg a haverjai írhatnak. Ez az ötlete mérsékelt érdeklődést vált ki a diáktársai körében, az elektromos roller és az ingyen ebéd menekültgyerekeknek pedig általános értetlenséget. 

A jótanuló Kerpel-Fronius Gábor csak ebben a tanévben érkezett, és az azóta eltelt idő sajnos nem volt elég arra, hogy a diákok megjegyezzék a nevét vagy akár csak megismerjék a folyosón. Annyit viszont tudnak róla, hogy általános iskolásokkal haverkodik, sőt, az a merész terve, hogy ő ötleteiket akarja megvalósítani. Ez pedig elég ahhoz, hogy ferde szemmel nézzenek rá.

Van még az elmaradhatatlan outsider. Puzsér Robi, a darkos rocker, aki valójában mindenkit utál, diáktársait talán még a tanároknál is jobban. Lesújtó véleményét nem rejti el, sőt, a folyosón hangosan üvöltözve adja mindenki tudtára, mit gondol a többi jelöltről, meg úgy általában mindenkiről. Ezért persze kiközösítik, és nem is vesz részt az előválasztáson, ami őt láthatóan nem nagyon zavarja.

Geri, Kálmán és a …hogy hívják…ő, szóval a harmadik srác annyira meg akarja reformálni már ezt a gimit, hogy néha úgy tűnik, akár hárman, egyszerre is vállalnák a diákelnökséget. Bár fogalmuk sincs arról, hogyan kell irányítani egy iskolát, már sokat olvastak sok mindenről, meg láttak nagyon motiváló videókat a neten arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést. 

Igazából tét nélkül lehet ígérgetni mindent, a csillapíthatatlan kamasz fantáziája az ötletek kifogyhatatlan tárháza. Vakon bíznak magukban, szóval menni fog. Vagy nem. Akkor pedig nyilván az igazgató lesz a hibás, hisz mindig mindenről ő tehet. 

Gyerekek még, de sajnos abból az akaratos, gátlástalan, veszélyesebb fajtából. Nehéz eldönteni, hogy csak a tájékozatlan, szűklátókörű emberek magabiztossága hajtja őket előre, vagy valami rossz szándékú felnőtt befolyása alá kerültek, és most akarva-akaratlan az ő céljait valósítják meg. Vagy csak akarják megvalósítani. Ötleteik közt nincsenek összefüggések, amolyan zavaros diáklázadáshoz hasonlít mindaz, amit csinálnak. Elvetélt gondolat őket támogatni. A legjobb bizonyíték alkalmatlanságukra mégis az lenne, ha egy fordított napon megkaphatnák az irányítás lehetőségét, majd látványos bukásuk az állandóan elégedetlenek számára is egyértelművé tenné alkalmatlanságukat. De ezért túl nagy árat kéne fizetnünk, bízzunk inkább a tényekben és hagyjuk őket tovább álmodozni.

Facebook hozzászólások

  81-es proli

Avatar

8 hozzászólás

 1. Avatar
  Gajdics Ottó

  Sötét ez a cikk pedig primitív

 2. Avatar
  Gajdics Ottó

  Mekkora seggfejek vagytok ti popsi srácok, szar buzi O1G seggnyalók.

 3. Avatar

  Nem szabad lebecsülni őket és hátradőlni, el kell mennünk szavazni. Sok lesz a protest szavazat Tarlós ellen, pedig mindenki tudja, hogy ő nem csak egyszerűen a legalkalmasabb a jelöltek közül, hanem ő az egyetlen alkalmas jelölt.

  • Avatar

   Sajnos az emberek a kicsinyes, vélt, vagy valós sérelmeiket nem tudják félretenni, pedig nagy a tét.
   Jó lenne, ha egy árkus papírt ketté osztanának és felírnák a jót és a rosszat amit Tarlós István eddigi polgármesteri tevékenysége alatt tapasztaltak.

   Az új aspiránsok tapasztalattal nem rendelkeznek, mindössze a csillagokat akarják lehozni az égről Budapestre

   A felelős “Budapestiek” pedig, legyen ez egy civil összefogás, menjenek el szavazni.
   Amit majd dacból, nem tesznek meg, annak súlyos negatív következményei lehetnek.

   A Tiszavirág is befejeződött már.
   A halak lettek a nyertesek!

 4. Avatar
  Kara Kozgun

  Az ember, akit primitívnek hívnak, nem az idők legelejéről származik, hanem az idők legvégéről. Ez a történetutáni ember. Nem a nép ez, amelyből a történet kifejlődik, hanem a tömeg, amely a történet lezajlása után megreked és visszakorcsosul. A primitív a világról letöredezett és félreesett hulladék, amely egy masszába tömörülve megáll, és irányát visszafelé veszi: a sötétség, az elkorcsosulás felé, és korcs szörnyeteggé válik. A tömegesedés jelei a primitívség jelei: az egész emberiség leszállt a tudattalan homályba, és elsüllyedt abban a sötétségben, amelyben a primitívek élnek. A körülmények külső jellege a tényt alig módosítja: hogy ezúttal civilizált primitívségről van szó, vagyis gépesített barbárságról. A körülmények külső jellege az ember valódi világhelyzetét még sohasem tudta módosítani, megváltoztatni meg éppenséggel nem.
  .
  . De a primitív embert éppen ez a furcsa és torz töredékesség jellemzi. A tömegben a totem nem ilyen hármas lélek jelképe, hanem olyan kép, amelyben százan és ezren és tízezren élnek együtt. Esetleg több millió ember közös lelke. A totem persze nem tényleges, hanem csak pótlélek. De ez a pótlélek a primitív tömeg számára végtelen fontos. Ez őrzi számára a lelket. (itt a „szent korona! )
  Jövőbelátó Hamvas Béla!

  • Avatar

   Ezt a lelki dolgot nem hasonlítanám össze a beteges politikai tudatlansággal, mert a primitív ember a képzetlensége folytán nem képes a feladatokat ellátni, a proliság pedig születési adottság, ebből adódik a tahóság, és ha egy ilyen “képességű” ember politikai hatalomra kerül, képtelen együttműködni még azokkal is, akik hatalomba emelték.
   A “szent korona” jelkép, akinek nincs nemzeti tudata, annak csak műkincs szerepét töltheti be. Szerintem szimplán a totemek, hagyományok felrúgása nem a modernséget jelenti, hanem a csordaszellemet. A lélek erkölcsi kérdése pedig egészen más utakra visz.

  • Avatar

   Kár, hogy a Szent Koronát belekeverte.

 5. Avatar
  Kara Kozgun

  Egyik szar, másik kaki,
  Szavazzon, rá hát az, aki,
  Ütődött, vagy eszement!
  Kit becsapni, még be lehet
  Lopott vagy lopni fog!
  Mihelyt, Ő is oda jut!
  Ehhez minek, segítsem?
  Válassza ki, a jó Isten!
  Szólítsa mielőbb magához!
  Dehogy engedem, kasszához!
  2002!

  A megválasztott képviselő akár országos, akár községi szinten nem él jó hírben. A korrupció, a hatalomhoz minden áron való ragaszkodás, a pénzzel, vagyonnal, tőkével ölelkezése nem követendő ideál. A megválasztása előtt tett ígéretek be nem tartása, a paktálásai, a magánélete, mindez ma már a média által kirakatba állított politikust illeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük