Független szakmai sajtó mostanában III.

Független biciklivel érkezni, majd szocialista autóval távozni? Teljesen rendben van, a függetlenség akkor is függetlenség volt, amikor Karácsony kampánycsapatában dolgoztak, tehát akkor is függetlenség, amikor a független újságíró leszerződik a Városházára. Na, nézzük, mi maradt még ki a független szakmai sajtó vizsgálatából!

Az Index például tegnap is kitett magáért. Ahogy a Dull Szabolcs – Bíró Mariann páros múlt héten Karácsony Gergely intim részeinek kedveskedett, úgy most Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes kényeztetése volt soron. A melegséget árasztó IKEA-bútorzat és a rajta jól mutató, aranyos szívecskés bögre, amelyből Kerpel-Fronius Gábor végigkóstolhatta az Index legmelegebb nyalánkságait, remélhetőleg kiegészült egy tálcával, ami felfogta ezt a rengeteg szeretetnedvet, amit az Index fröcskölt rá, miután játékosan kiszívta belőle. Mindenesetre láthatóan lubickolt, szó szerint és képletesen is, hiszen a felétől ügyesen leadta ugyanazt az SZDSZ-es szöveget, amelyet 2010 óta csak lopva-félve mertek egymás közt a Budai Liberális Klub andalító délutánjain. A Szent Külföld a követendő, onnan kell ellesnünk és adaptálnunk a remekül működő példákat a hazai viszonyokra. Majd ezekre a hazai viszonyokra lehet fogni később, ha megbukunk velük.

Gúnyolódhatnánk itt az előző két részhez hasonlóan a lakattéi magasságokban járó kérdéscsokraikért, amelyek nagyjából leírhatok a „Főpolgármester-helyettes Úr! <3 Mennyi idő kell ahhoz, hogy érezzük végre mi, budapesti polgárok, ahogy Önök jót tesznek végre Velünk?”, esetleg a „Főpolgármester-helyettes Úr! <3 <3 <3 Mit tud tenni Ön azonnal a városházán a (fideszes) korrupció ellen?”, de erről mégis, csak pár szót ejtettünk, mintegy hangulatteremtő céllal.

Hogy ma mégsem az Index újságírásnak nevezett szerelmes pillanataival fogunk foglalkozni, arról az Átlátszó nevű független oknyomozó portál gondoskodott. Az Átlátszó a saját öndefiníciója szerint igazi őrkutya. A függetlenség és az átláthatóság legnagyobb védelmezője és kikényszerítője a hazai közéletben. Elképesztően büszkék most rá, hogy a frissen megválasztott MSZP-s polgármester Horváth Csabát is be tudták csicskítani, kénytelen volt visszavonulót fújni saját fondorlatos tervéből, amelyben a maradék zuglói közvagyont szerette volna egyszerűbben és gyorsabban kiárusítani az MSZP-közeli zuglói körnek. Ezzel bizonyítanák hát nekünk, illetve leginkább önmaguknak, hogy ők mentesek a bűnös és bűnöző MSZP-s múlttól és jelentől. Ők a legtisztább és legártatlanabb hópehely ebben a viharban, amely mindkét lopós gonosztól egyforma távolságban áll és egyformán leleplezi tolvajlásaikat.

Szegény Horváth Csabára egyébként is rájár a rúd. Valahogy egyfajta “szimbóleum” lett most odaát. Összellenzéki köpőcsésze és szurkálnivaló vudubaba egyszerre. A Kötöttfogástól az MSZP-logó alatt induló jobbikos újságíró Balogh Gáborig most az egész összellenzéki tömb azon nyavalyog, hogy miképpen szabadíthattak ránk megint ilyen alakokat a képzeletbeli politikai panoptikumból. Ránk. Izé, ők… Valahogy, mintha ez a dolog elfelejtődne a kis képletükben – hiszen olyan rég volt már, legalább egy hónapja… – bár nyilván ezért is Orbán lehet a fő felelős, hiszen miatta voltak kénytelenek bevenni őket kis összefogásukba, majd a végén rájuk is szavazni.

Vajon elsősorban önmaguknak akarnak ilyenkor bizonyítani? Saját magukat akarják felmenteni a hülyeségük következményeivel való szembesülés alól? Biztos nagyon szar lehet MSZP-snek lenni, meg MSZP-sekre szavazni, de mégis ők teszik ezt, nem?

Tényleg észszerűnek tűnő magyarázat számukra, hogy mi kényszerítettük erre őket?

Mindenesetre a folyamat leggátlástalanabb szereplője a független-oknyomozó Átlátszó.hu. Az a független sajtóorgánum, aki a saját függetlensége és objektivitása igazolására meghátrálásra kényszerítette azt a szerencsétlen Horváth Csabát, aki valószínűleg semmi egyebet nem csinált, mint amit az összes többi párttársának szabad.

Valahogy mégsem fekszik jól náluk. Biztos a feje ilyen irritáló, és azért.

Mindenesetre egészen véletlenül a héten kiderült egy érdekes információ a független-objektív, MSZP-től és Fidesztől, de főleg a disznóságaiktól egyenlően távol álló Átlátszóról. Távozott ugyanis az egyik alapító-résztulajdonosa. Az MSZP-s Gyurcsány és az MSZP-s Bajnai-kormányok MSZP-s államtitkára, aki most, hogy az MSZP vörös szerencsecsillaga ismét felragyogott, a független tényfeltáró újságírás helyett visszamegy inkább MSZP-snek. Oda megy, ahol tanácsot adhat az MSZP tavalyi kormányfő-jelöltjének, aki úgy volt, hogy az MSZP EP-listavezetője lesz, de inkább az MSZP főpolgármester-jelöltje lett. 

Megy szépen a sok MSZP-s volt miniszter meg államtitkár közé, tanácsot adni a sok-sok MSZP-snek.

Az Átlátszó és független médiamunkásai pedig meg se rezzennek. Ez végül is egy természetes folyamat. Ők teljesen függetlenek, hiszen csak előtte meg utána MSZP-sek, meg lélekben talán legbelül közben is, de az tök más. A lényeg, hogy így készül a teljesen független tényfeltáró média. 

Független biciklivel karikázik a kamerák előtt, de bármikor kész közpénzből fizetett MSZP-s szolgálati autóval távozni, ha épp megint hatalomba szavazzák őt Budapest MSZP-s polgárai.

Facebook hozzászólások

  Kurtz ezredes

Avatar

6 hozzászólás

 1. Avatar
  Isten szeret

  Az életünk folyamatos változáson megy keresztül. Ezt a változást az Úr végzi el. Amikor azt gondoljuk, hogy már minden rendben van, akkor újabb és újabb dolgot mutat az Úr. Amennyiben teljes mértékben átadjuk magunkat Istennek,átadjuk az életünket, a természetünket, gyengeségeinket, Ő folyamatosan megmutatja hol és milyen területen van rendetlenség és káosz az életünkben. Amikor felszínre hozza, nem szabad megharagudnunk, bár lehet, hogy abban a pillanatban rosszul esik és nem is gondoltuk volna, hogy az a tulajdonságunk, vagy viselkedésünk nem tetsző Istennek. Engedjük meg Neki, hogy Ő irányítson,vezessen, formáljon és alakítson bennünket, hogy a káosz és rendetlenség megszűnjön. Egyedül Ő tud átvezetni ezeken a dolgokon . Meg kell Benne bíznunk és akármilyen negatív dolog van az életünkben, Ő mindenből a legjobbat hozza ki. Problémáinkra olyan megoldást hoz, amilyenre még csak gondolni sem mertünk.

  • Avatar
   kara kozgun

   Rákosi, azt üzente!
   1943. (a hadifoglyokhoz)
   Nincs új a Nap alatt!

   Az örvény szélére került az ország, és sok idő a menekvésre már nincs. A kivezető út csak egy: azonnal és gyökeresen szakítani azzal a rendszerrel, mely ide vitte az országot, azonnal, és kíméletlenül eltávolítani azokat a vezetőket, akik ezért felelősek. Csak azok a férfiak moshatják le ezt a gyalázatot, amelyet a Horthy-rendszer (Horn/Gyurcsány/Orrbán) ránk kent, akik bátran és megalkuvás nélkül kilépnek nemzetünk megmentése mellett. Ők a magyarság jövőjének és becsületének megmentői.
   Felrázzák a magyar közvéleményt, hogy ráirányítsák a figyelmet a küszöbön álló veszedelemre, mint az otthoniaknak. Otthon még mindig a csendőr, a rendőr, a cenzúra garázdálkodik.
   Túlnyomó többségük felismerte, hogy az ország a szakadék felé rohan. Felismerték, hogy a nemzetet egy Moháccsal súlyosbított Trianon várja. Ez a felismerés kötelez. Arra kötelezi minden hazáját szerető magyart, hogy felemelje figyelmeztető, ébresztő, és tettre, harcra serkentő szavát. Állást kell foglalnia vagy amellett, hogy támogatja tovább is azt a népellenes, országvesztő rendszert, amelynek ő maga is áldozata, vagy állast kell foglalnia azért, hogy felrázza testvéreit, és segítse megtalálni, kiharcolni nekik azt a kivezető utat, melyet saját, keserves szenvedései árán felismert. Azt a kivezető utat, melyen át hazáját még Meg lehet menteni. Az igaz magyar ember számára a választás nem kétséges.
   Egy emberöltőn belül már másodszor viszik a németek oldalán vereségbe az országot (az oroszok oldalán pedig kétszer vitték anyagi csődbe, adós rabszolgaságba).
   Negyedik tévedés: És éppen itt következett be a világtörténelem legnagyobb, legpiszkosabb, legpusztítóbb hatása. A kitermelő elemek ügyeskedése azt a torz hatást tette a szemek mechanizmusává: hogy a nép demokratikus részvétele a történelmi építésben, a szavazati jogban lesz ténnyé. A történelmi kirakatban mutatós kakasviadal dühöngtetik a jobb-és baloldal, az általános és a korlátolt, a nyílt és a titkos, a közvetlen és a közvetett stb. szavazati jog harcosai közt. Ez a napjainkig elhúzódó véres gúnyú móka mind a két tábor sarlatánjaival: a népbánya további üzemét igyekszik biztosítani e történelmi Kalifornia aranyásói számára. Mert jobb-és baloldal ilyen és olyan szavazati jog nem két ellentétes tábor, hanem: az egyetlen történelmi élősdiség, az egyetlen zsákmány-párt kétarcú kóklerkedése, hogy az Államot továbbra is megtartsák a Nemzet nagy tömegét kitermelő gépnek. A szavazati jog a szavazás, a képviselő-választás ténye: nem jelent belső felkészülést a nemzeti munka tömegeinél: életérdekeik megszervezésére, védelmére, életakaratuk érvényesítésére a történelmi, az állami életben: nem jelent demokráciát. A nemzeti munka tömegeinek részéről a szavazati jog, a szavazás, a képviselőválasztás nem jelent egyebet: mint intézményessé gépesített felajánlkozást a kitermeltetésre a történelmi élősdiség számára:. Mert a demokrácia lényege: Olyan egyetemes történelmi életrendszer, mely az élet minden terén: a politikai, gazdasági, szociális, kulturális élet minden intézményével, minden percnyi minden tényével: önmaga sorsa irányítására neveli, a társadalmat.
   De ha egyszer a behemót Német ország – ha egyenlőre csak államközösségnek csalétkezett, ölelkezés formájában is – rátenné a kezét Magyarországra: a feltámadás minden reménye hiú képzelgés volna. Szabó Dezső 1938.04.17.
   De az ezer éves tapasztalat, smafu a mai bölcseknek. Forrás Simonffy András Kompország katonái könyve

  • Avatar
   kara kozgun

   FIDESZ OSTOBÁINAK! Harminc év és 98 milliárd dollár
   Meg voltam győződve arról, hogy Magyarország a tönk szélére jutott. Csak szórványinformációk voltak, de érződött, hogy a hivatalosan publikált adatok a közelében sincsenek a valóságnak, az sokkal inkább az akkori lengyel helyzethez volt közel – emlékezett vissza Ferber Katalin a 80-as évek második felére. Dogmaként uralkodott a döntéshozók fejében, hogy mi sosem kérünk moratóriumot. Pedig ma már úgy látszik, a lengyelek jártak jobban a moratóriummal, igaz, hogy akkor az országot nagy megrázkódtatás érte, most azonban gazdasági-pénzügyi autonómiája nagyobb. Rövid távon Magyarország jobban járt, de hosszú távon bumerángként ütött vissza. A 80-as évek eleje óta lélegeztető gépen van a magyar gazdaság, és a helyzet csupán annyiban változott, hogy korábban a nemzetközi hitelekkel tartották életben, az utóbbi másfél évtizedben pedig tőkét és beruházást adnak kölcsön neki. Magyarország kitettsége mit sem változott, elég lenne, ha néhány nagy multi szedné a sátorfáját, és rögvest összetöpörödne a GDP – érzékeltette a kiszolgáltatott helyzetet Ferber Katalin, aki 2010-ben könyvet is írt a rendszerváltásról, illetve az eladósodottságról.
   Ami a jelenlegi állást illeti, a jegybank előzetes adatai szerint idén június végén a bruttó adósságállomány 29 667 milliárd forint, durván 98 milliárd dollár volt. Ez jó hír, mert megfelel a maastrichti követelményeknek, hiszen kevesebb, mint a GDP 70 százaléka. Az adósságráta csökkent, az adósság nominális összege azonban továbbra is emelkedik, a június végi adósságállomány 161 milliárddal haladta meg a három hónappal korábbit, az év elejéhez képest pedig majdnem 500 milliárd forinttal volt több.

 2. Avatar
  kara kozgun

  A mai “szélsőbalos” irányzatok már régóta semmi újjal nem szolgálnak. Nincsenek új gondolkodóik, új alkotásaik, és képtelenek nemhogy az adaptációra, de még az új viszonyok, a különböző jelenkori társadalmi-kulturális változások fölismerésére is. Szentirataikat recitálják, amikor a régi munkásmozgalmi irodalmat idézgetik úton-útfélen. Ráadásul ezeket a szövegeket elsősorban nyelvezetük, elavult, korszerűtlen terminológiájuk miatt egyre kevesebben értik, ahogyan nem érteni az ószlávot vagy az egyházi latint se. Ezek a csoportok azoknak a történeti koroknak a maradványai (“rezervátumai”, ill. “skanzenei”), ahonnan származnak, s amelynek gondolkodását, eszméit, és nyelvezetét anakronisztikus módon úgy őrzik, mint bármely régi egyház a maga liturgiáját és hagyományait. Elképzeléseikkel és szóhasználatukkal a huszadik század első felében ragadtak, vagy még régebbi időkben. Minden ilyen irányzat voltaképpen egy fejlődési vonal, elágazás maradványa, mint az élővilágban kövületként megmaradt régi egzotikus fajok, vagy miként a kereszténységen belül a különféle keleti kisegyházak, vagy az olyan szekták, mint a kvékerek vagy az amishok. Az igazhitűek – a vallás radikálisai – persze mindig kivonultak a világból, és várták a világvégét, a közelgő utolsó ítéletet, az Isten országát. Ezt teszik ma is a különféle kommunista szekták: várják a megváltó világforradalmat. Egymástól látszólag eltérő karakterükkel, programjukkal egy eszményien demokratikus szeparációt hoznak létre maguk között, amely megfelelő alapot biztosít az ál demonstrációkhoz, a proletárok kifárasztásához.

 3. Avatar
  kara kozgun

  Aztán azzal folytattam, hogy a törvényt mindig az uralkodó alkotja, mégpedig úgy, hogy az neki jó legyen. Ehhez talán megint hozzá kellett volna tennem valamit, s most meg is teszem: ez nem jelenti azt, hogy a törvény kizárólag csak neki jó. Mert a fennálló – az uralkodó csoport számára előnyös – állapotokat fenn is kell ám tartani. Ez pedig megköveteli az alávetettek féken tartását, aminek a legjobb módja, ha ők is elégedettek az életkörülményeikkel, vagy legalábbis nem tartják azt elviselhetetlenek. Aki betartja a törvényt, az, az erősebb érdekét szolgálja; hiszen maga a törvény is az erősebb érdekét szolgálja.
  A hanyatlás szimptómai: elvilágiasodás versus szektás bezárkózás
  Akárcsak a kereszténységet, a kommunizmust is utolérte a mindenkori államvallások sorsa, a kiüresedés, a formalizálódás. Ez az a fázis, amikor még működik a gépezet, elvégzik a szertartásokat, mindennap hallatszanak a jelszavak, de már senki nem hisz bennük, még azok sem (sőt azok a legkevésbé), akik az egészet működtetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük