Független szakmai sajtó mostanában

Talán a tisztelt olvasó is érzékelte, a függetlenobjektív sajtó mintha picit elkezdett volna Homer Simpsonként visszasántikálni a buxusba, hogy onnan már értékelvű, a véleményét soha el nem rejtő, ezért Karácsony Gergely városvezetői kísérletét támogató szimpátiával figyelő médiaként bukkanjon elő. Persze egy jó Index, amiből nincs másik, ezt is elmagyarázza a szurkolói törzsbázisnak, akik ragaszkodnak a zsinórmérték öndefinícióhoz: ők nem azért „gondolkodnak így”, mert pénzt kapnak érte, hanem azért kapnak pénzt, mert „így gondolkodnak”. 

Nézzük, milyen címekkel és témákkal támadt az elmúlt hetekben a haladó média!

Álomváros csodapolgármestere – Egy szerethető ember nyomában jártunk

Ahogy Gergő ránk, a riporterekre nézett, abból rögtön tudtuk, ő nem csak beszél a független médiáról, hanem komolyan is gondolja. Elkötelezett a sajtószabadság ügyében, erre pénzt is fog áldozni, és ha a kerületek átveszik a programját, akkor végre dúskálni fogunk abban, ami nem csak a háborúhoz kell, hanem a független újságíráshoz is. A Ripost kitiltása Budapest köztereiről pedig elkerülhetetlen lépés a propaganda visszaszorítása érdekében, tulajdonképpen szomorú, hogy ilyen helyzetbe hozták, ilyen drasztikus lépések megtételére kényszerítették ezt az alapvetően jószívű férfit.

Milyen érzés csilingelő kétkerekűvel érkezni a városházára, aminek helyén nemsokára üde, friss zöld park szolgálja majd a városiakat?

Nagykép. Karácsony már most többet tett a klímaváltozás ellen, mint Tarlós, pedig mögötte nincs ott szövetségesként a kormány. Ami a kormánypártoknak csak egy vicc, az a főpolgármesternek a rémületes jövő, amibe ő nem hajlandó beletörődni, hanem bátran szembeszáll vele. Ugyan a Városháza előtti parkoló kinyitása és parkosítása még odébb van (rendeleteket kell elfogadni, ki kell írni a közbeszerzést, el kell végezni a munkát, át kell adni), de az már biztos, nem csak szándék, hanem akarat is van rá, és biztos, hogy sokkal szebb lesz, mint az a rusnya Városliget, ahol a romkocsma bezárása óta nem voltam, de biztos nagyon csúnya és betonsivár lett. 

Miért lehetetlen a Fidesz miatt légkondit szerelni Putyin metróiba?

A kampány és a városvezetés két különböző szakma – magyarázza el lapunknak a neves független szociológus és elemző, aki titokban benne volt Karácsony kampánycsapatában. Sajnos a metró légkondicionálása pénzbe kerül, a kormány pedig azzal bünteti a budapestieket, hogy nem hajlandó állni a számlát – erősítette meg portálunknak a CEU-n tanító neves közgazdász. A fővárosnak nincs mozgástere, a tömegközlekedés súlyosan alulfinanszírozott terület, ezért első lépésben a jegyek és bérletek árát kell rendezni, és ha a kormány nem ad azonnal pénzt Budapestnek, akkor Orbán miatt fognak megfőni az emberek jövő nyáron.

Egy vedlés őszinte története – így lett kollégánk és barátunk független újságíróból kerületi emeszpés!

Továbbra sem tartja magát politikusnak, ő csak egy civil, aki tenni akar a kerületért, ahol felnőtt, ahol házasodott, ahol a gyermekeit neveli. A képviselői munkáját is az az ősi, igazságkereső ösztön hatja át, amivel újságíróként naponta küzdött a hatalom által megnyomorgatott kisemberekért. Ex-kollégaként nagyon fontosnak tartja a kerületi lakosok objektív tájékoztatását, ezért a korábbi városvezetést kiszolgáló propagandisták helyett a korábbi munkahelyét jelentő szerkesztőségének már bizonyított tagjaira bízza, hogy valódi médiát csináljanak a kerületben, és csak szakmabeliként, hogy ellenőrizze, elég független-e, szeretne egy pillantást vetni a kerületi lapra, mielőtt az a nyomdába kerül.

Megírta a New York Times is, amit megírtunk nekik!

A hatalom fél, retteg, ezért erősödni fog a represszió, ami miatt mi félünk, rettegünk, de bátrak vagyunk, ellenállunk – olvashatjuk a hazánk nyomorúságára kíméletlenül rádöbbentő elemzést a New York Times hétvégi mellékletében. Szomorú, hogy már egy globális napilap is ennyit foglalkozik velünk, pedig azt sem tudják, merre van Magyarország a térképen. (Apróbetű: A NYT-ban megjelent cikket kollégánk írta, és a közös tulajdonosunk által képviselt, cikk- és témacserélős cégpolitika jegyében jelent meg.)

Szerelmem: Karácsony Gergely – Így lettem ennek a végre őszinte és szerethető mosolygós fiúnak a legnagyobb testi-lelki rajongója.

Marci szokásos heti publicisztikájában azt fejtegeti, milyen erős testi izgalom vett erőt rajta az első olyan sajtótájékoztatón, amit Karácsony Gergely már mint főpolgármester tartott. Lifttel jöttem fel az emeletre, de mégis lihegni kezdtem, amikor megláttam Gergőt a pulpitus mögött – kezdi Marci a ragyogó tollal megírt publicisztikáját, amiben arról is mesél, hogy tudta megtartani a távolságot a független újságírói és a kampánycsapatban végzett munkája között. „Reggelente végigkattintottam mindent, csak utána, mintegy véletlenül akadtam rá azokra az anyagokra, amiket én írtam a nemrég, csak a kampány miatt létrehozott blogokra. Amikor megírtam róluk a portálunkra az összefoglalókat, úgy tekintettem a saját anyagaimra, mintha más írta volna, ezzel tartottam magamat azokhoz az írott és íratlan szabályokhoz, amik kellenek ahhoz, hogy ne propagandista, hanem jó újságíró lehessek”

A legbátrabb és legkonstruktívabb politikai lépés, amit 2010 óta Orbán Magyarországán megléptek.

Az elemző értékeli Tarlós díszpolgári címét, amelyre Karácsony Gergely főpolgármester (<3) terjesztette fel. „Ha Tarlós átveszi, azzal elismeri, pont olyan szar főpolgármester volt, mint Demszky, ezzel pedig kihúzta a kormánypropaganda azon méregfogát, miszerint az eredmények összehasonlíthatóak lennének – nyilatkozta lapunknak objektíven az elemző, aki ugyan részese volt Karácsony kampányának, de ez semmit nem von le függetlenségéből.

(Folytatjuk.)

Facebook hozzászólások

  Piréz Róbert

Piréz Róbert
"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

15 hozzászólás

 1. Avatar
  Jáger László

  Itt már mindenki függetlennek hazudja magát …
  ami igaz is lehetne csakhogy úgy hazugság ahogy mondják…
  Csak van olyan dolog ami iránt Lkötelezettek nemdebár!!!???…
  barátilag
  J.L.

  • Avatar
   kara kozgun

   A magyar sajtó:

   Az igazságtól, valóságtól: független
   Hazugság közlésében: teljesen szabad!
   Testvéri gazemberek iránt: elfogult!
   Torzításban: felülmúlhatatlan!
   Félrevezetésben: utolérhetetlen!
   Szemérmetlenségben: egyedülálló!

   “Minden lapszám egy lehetőség és kötelesség is egyben, hogy valami bátrat és igazat mondjunk.” Purlitzer

   Bakunyin: írók, politikusok, mindenfajta újságok riporterei, röviden irodalmi ügynökök úgy, ahogy gazdasági ügynökök is léteznek, egyik lábuk a bankban van, a másik a szocialista mozgalomban, a fenekük pedig a német sajtón ül. Minden újságon rajta tartják a kezüket, és elképzelheted, hogy milyen émelyítő az az irodalom, amit ez eredményez. Ez az egész zsidó világ.
   Liszt véleménye (a zsidók„)Birtokba vették a szépirodalom és az újságírás terét. Mint sáskasereg rohanták meg a sajtót, hatalmukba kerítették az időszaki iratokat, magukhoz ragadták a gondolatok vezérlését, s meg fészkelni látszották magukat a közvélemény-árulásban.

 2. Avatar

  Idézet:…”Amikor megírtam róluk a portálunkra az összefoglalókat, úgy tekintettem a saját anyagaimra, mintha más írta volna, ezzel tartottam magamat… az írott, íratlan szabályokhoz, … hogy …jó újságíró lehessek.”
  Ó micsoda magasrendű vagyok, már alig merek tükörbe nézni, mert a fényesség belőle elvakít! Saját írásromra is ekkora erkölcsi tisztelettel tekinteni csak a legnagyobbak képesek! Még nagyobb vagyok mint Karácsony…akit százas nyelvcsapással fogok ezentúl is isteníteni, főleg ha Gergő cimborám alapít a számunkra valami magas újságírói díjat, mondjuk egy újságírói Nobel díjat természetesen ahhoz méltó javadalmazással, ami csak kijön még Budapest költségvetéséből, és persze az első, harmadik, ötödik díjat majd én kapom…

 3. Avatar

  Értem én. Egyet is értek. Igaz is.
  De gy, ebből nem lesz győzelem 2022-ben.

 4. Avatar

  Sajnos a jobboldal soha nem foglalkozott azzal, nem tulajdonított jelentőséget annak, hogy a pozitív politikai fogalomkészletet kisajátítsa. Úgymint: függelteln, demokratikus, szabad, jogállamiság etc. Úgy 100 éve zajlik mindez. A kommunista demagógia ellen nem lehet szenteltvízzel küzdeni. Itt az idő visszafoglalni ezeket a szavakat.

  • Avatar

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Avatar
   kara kozgun

   Vak majmok! Márai: jobb ódaliság
   tartani a markát, s kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a „jobboldaliság” igazi értelme. S ez a fajta nem tanul: aki elmúlt harmincéves és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rendszer előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a „jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársat legyilkolni és aladárkodni (a zsidó tulajdonosok helyett keresztény, magyar vállalkozó lett a névleges tulajdonos) a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül. S lehetett „előkelő közhivatalnok”-nak lenni és sérthetetlen, páncél-inggel védett katonatisztnek; s mindezért nem adni semmit, csak saját becses létezése tényét. Ez a fajta soha nem változik. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.”

   • Avatar

    Márai szava nem isteni kinyilatkoztatás. Tele volt a hócipóje, (kinek nem). Hibázott, mert az alja embereket összemotra a jobboldal fogalmával.

 5. Avatar

  Jó írás, tükrözi az író szívfájdalmát is.

  De lesz ebből plusz szavazat?

  Nem kellene dokumentálni, követelni, számonkérni, elszámoltatni és újra és újra?

  Hát ebből lesz-e plusz szavazat?

  • Avatar
   kara kozgun

   A küzdelmet Magyarország véglegesen csak akkor nyerheti meg, ha a velünk szemben állók megtapasztalják, hogy a külföldről pénzelt istentelenséggel, hazaárulással és nemzettagadással Magyarországon soha többé nem lehet többséget szerezni! Káder paprika Jancsi, országház felügyelő!
   Lásd Károlyi gróf Rákóczi árulója: jutalma Rákóczi+ Zrinyi birtokok jutalma!De pénzzel, hazug, aljas propagandával lehet!
   “Magyarország minden hatalmas embere, vagyonát, árulással, egyik királytól másikhoz álással szerezte”!
   Lásd pógári Mennyország gyorsan lett új milliárdosai!. Egy saját magára, azaz saját köréből származó újgazdagokra hagyott nép saját magát dönti romlásba azoknak a párt harcoknak következményeként, amelyeket a hatalomért és méltóságokért valóversengés valamint az ennek nyomában járó zavarok idéznek elő. Alkothatnak-e a néptömegek megfontoltan és kicsinyes féltékenykedéstől mentesen ítéleteket,intézhetnek-e országos ügyeket, amelyek nem választhatók el személyes érdektől? figyelembe kell venni a tömeg hitványságát, lanyhaságát, állhatatosságát, azt, hogy képtelen megérteni és tiszteletben tartani saját életének vagy jólétének feltételeit. Meg kell érteni, hogy a tömeg hatalma vak, észszerűtlen és oktalan erő, minden bármely oldalról jöhető befolyásolásnak kitéve. Barrosoék, pedig azt közölték vele, (Gyurcsány) hogy le kell mondania mindkét posztjáról.A többi csúfos haláltánc volt csupán, vergődés a kés alatt. Ne felejtsük el nekik a múlt elemzésében a,mérföld köveket: a rabló privatizálókat, az állam lefejését és lepusztítását,az off-shore bagázsokat, a korrupciót, a pökhendi milliárdosokat, vagyis azokat, akik 8 éve Magyarországot irányítják – a káosz felé, mondhatom, nagy sikerrel. Vannak, lesznek, legyenek, akik felelnek ezért. Vagyonukkal, amit úgyis e káosszá tett országból vontak ki.

 6. Avatar

  “a neves független szociológus és elemző, aki titokban benne volt Karácsony kampánycsapatában. ”
  .
  Nem volt benne a miénkben is?!
  Mert nagy a csnd arról, hogy Rogánon és Tarlóson kívül kik baxták el a választást, ami hazaárulás számba megy.

 7. Avatar
  Jáger László

  A kormány független az LNzéktől és az Lnzék független a kormánytól…
  Na ennyit a parlamenti munkáról közös gondolkodásról….
  barátilag
  J.L.

 8. Avatar
  Bélaőrnagy

  Be kéne linkelni az eredeti cikket, mert így elég nehéz értékelni ezt a cikket, ha nem látjuk az eredetit.

 9. Avatar

  “Független”? Főleg önmagától!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük