Kampányüzemmódba kapcsolt Facebook – Bevezetés a virtuális sztálinizmusba

Azt eddig is tudtuk, hogy a Facebook pont annyira ideológia-és politika-semleges, amennyire kimért és tárgyilagos lehet mondjuk egy Sas-kabaré, de a héten előadott időutazással minket is meglepett. Olyan lendülettel kezdtek neki a „közösségi irányelvek” gumiszabályát megsértő személyeket, oldalakat és kommenteket törölni, mintha nem lenne holnap. Nagy Lajos nem kelt át a Száván ekkora lelkesedéssel, mikor a boszniai hegyekben próbált eligazítást tartani a Szentháromságról a bogumil fejecskékben.

Szögezzük le, a Facebook nem cenzúrát, hanem klasszikus autodafét gyakorol; a kifejezés „legnemesebb” értelmében. Az eljárásuk ugyanis – a bizonyítási szakasz helyébe léptetve – színjáték, ami nem a szabályok kikényszerítésére, hanem a tévelygő eretnekség kigyomlálására irányul. A végeredmény pedig az ítélet, ami kivétel nélkül a virtuális halált jelenti, azaz, a kipécézett delikvenst évekre letiltják (persze havonta megismételve a színjátékot), az oldalakat pedig véglegesen törik.

A fellebbezésre ugyan lehetőséget adnak, de az pusztán formalitás, része a színjátéknak.

A Facebook ámokfutása szorosan összefügg az EP-választásokkal. Kampány van, és egy kampányban könnyen versenyelőnyre tehetnek szert azok az erők, akik ugyanabban a nyomsávban haladnak nagy erőkkel a szebb jövőbe, ahol az önmagukat a progresszió élharcosának kinevező techóriások vívnak ádáz küzdelmet a maradi lakossággal. Az olyan tartalmak, amik nem vágnak egyben a színes, szagos társadalmak ábrándjával, a világkormányzással és a szivárványos életmóddal, azokat minden fenntartás nélkül eltávolítják, természetesen olyan vádak kíséretében, mint a gyűlöletbeszéd, vagy a fent említett, meglehetősen slendriánul definiált „közösségi szabályok” tiszteletben nem tartása.

A Facebook sokáig csak ugyanazt a hibrid diktatúrát gyakorolta, mint az Európai Unió. A jog, a szabályok, az irányelvek köntösébe bújva próbálta ráerőltetni politikai elképzeléseit a felhasználóira, miközben – természetesen – meg is lopta őket. Ez a technika nyugaton talán még működik, de Kelet-Európában, ahol a sorok között olvasás képességét az anyatejjel szívtuk magunkba, hatástalan maradt. Tökéletesen lényegtelen, ha nem lehet leírni a buzi szót, mert akkor írunk búzziesrácot. Vagy egykedvűen alkalmazzuk az LMBTQRSTvégtelen sportkör pc tolvajnyelvét, még kikacsintani se kell. Idáig ez úgy működött, ahogy szüleink éltek a Kádár-rendszerben. Alábuktak, kibekkeltek, felmondták a leckét, de magukban röhögtek, a foximaxik nyelvét úgy használták, hogy a kevés elkötelezett kommunistán kívül mindenki pukkadozott a röhögéstől.

A Nagy testvér érezte, hogy feszegetik a falansztert, és a Nagy Testvér elszabadult.

Az adatok lopása, gyűjtése és rendszerezése lehetőséget adott nekik a nyílt (noha virtuális) diktatúra bevezetésére. Az évek alatt felgyűlt like-ok, kommentek, privát beszélgetések elemzései, a feltárt baráti hálózatok olyan bizonyítékok, amiért egy sztálinizmusban edződött belső elhárítással foglalkozó szakmunkás a saját (illetve mások levert) veséjét adta volna. Létrehozták a politikailag megbízhatatlanok és az ellenséges ideológiai tevékenységet kifejtők kategóriáit, és a megjelölteket a jórészt a sosem pihenő algoritmus rendszeresen rajta is kapja a szóbűnözésen (például leírta azt a szót, hogy köcsög, és ez a „fasiszták” esetében akkor is főbenjáró bűn, ha mondjuk a bolti eladó udvariatlanságát írta le a kifejezéssel). Ugyanezeket a szavakat egy nem megjelölt személy nyugodtan használhatja. Vagy, amennyiben a MI gyengének bizonyul az antifasiszta küzdelemben, akkor Soros-közeli, részben magyar aktivistákkal telepakolt NGO-k szorgos munkatársai kézműves cenzúra-manufaktúrája tereli a delikvenst a helyes mederbe, azaz, küldi a virtuális Gulágra.

Ma már elkövetni sem kell semmit ahhoz, hogy valakinek töröljék az oldalát vagy permanens tiltást kapjon. Elég az, ha tudják róla, hogy „fasiszta”. Bizonyítékot meg majd gyártanak hozzá; ahogy azt a legsötétebb sztálinizmusba tették szellemi elődeik.

Jó, hát akkor itt fogunk élni – idézték a Megáll az idő kulcsmondatát a szomorkodó haladók áprilisban, miközben diktatúrásat és elnyomottasat játszottak a szabálykönyvnek tekintett felnőtt színezőjükkel. Mi meg nem fogunk itt élni, minket elvisznek; egyelőre még csak virtuálisan, köszönhető azoknak a csodás kétharmadoknak. 

Facebook hozzászólások

  Nyilvánvaló Kapitány

Avatar

15 hozzászólás

 1. Avatar

  Megteremtették az antiszemitizmust, mint védő tabut. Ez a tabu jól bevált arra, hogy minden kritikát, minden jogos emberi felháborodást torkon fojtsanak vele! Sajátos tudományos jelenség volna az, ha az, antiretekizmus bűnébe esnék, ahányszor egy retket felismernék reteknek, vagy ha azt állítanám, hogy retek van, és fel lehet ismerni a kókuszdiók, narancsok és birsalmák közt.
  Ennyit tudni kéne majomkáim, meg nagykorúnak tekinteni az olvasót! Orosz mese: a TASSZ jelenti, vége: aki nem hiszi, annak utána járunk! No ezért, előre tudni kívánjuk ki vagy! Továbbá szerkesztő bácsi egyáltalán nem tekint nagykorúnak! Csak kis hülyének tart!
  1. Csak a buta ember akar uralkodni a másikon! Proli dinkatúra!
  2.” A legártalmasabb buta ember, aki okosnak hiszi magát!” Lásd, MSZMP Párttitkár efftárs!
  3. „Alacsony, buta, hatalmas, mindenkinek ártalmas!” Lásd Horthy rendszer, szocializmus! + pógári democsokrácia!

  „Hol a bűnözők a törvényhozásban ülnek, soha törvény elé nem kerülnek”! Ókor óta ismert bölcsesség!

  • Avatar

   Olyan vagy, mint Tarantino: állandóan becsempészed magad a ” műveidbe “. Most a 2-es pont vagy…..

 2. Avatar

  Springer Botond: hadd legyek kemény, hogy átmenjen. Ne légy marha! Most éppen mit csináltálszerinted amikor a kommentedet a FB usereddel írtad?

  • Avatar

   Tovább a lenini úton: Trockíj (Bernstein) jövőképe!

   Válasz Lenin Mi a teendő? Brosúrájára! 1903
   Ön a pártot a proletáriátus helyébe foglya tenni, aztán a központi bizottságot a párt helyébe, a párt főtitkárát a központi bizottság helyébe, így a proletáriátus nevében egyetlen személy hatalmát fogja elérni!
   Ön a FIDESZT az egy párt helyébe foglya tenni, majd a kollégiumi brancsot a párt helyébe, a pártelnököt a kollégiumi brancs helyébe, így a FIDESZ nevében egyetlen személy hatalmát fogja elérni!
   Metternichnek, és társainak szisztémája legmélyebb megvetést nyilvánítani, mindazok iránt, akik nem tartanak vakon ő velük!

   • Avatar

    “…foglya tenni…” – őszintén szólva nem is tudom eldönteni, hogy vajon mentegetem-e a fenti sorokat itt szolgaian idéző MK-t, vagy csak elhelyezem abba a közegbe, ahonnan vétetett, s ahová illik is, amikor azt javaslom az olvtársaknak, írjátok be a keresőbe ezt a sortöredéket “Ön a pártot a proletáriátus helyébe foglya tenni” így, ahogy itt megjelent (ráadásul az inkriminált szó egy másik mondatban is!).
    A kapott eredményből, a találatokból kiderül, hogy milyen sok ballibsi idézgeti évek óta szolgamód ezt a néhány sort, közben észre sem veszi a terjesztett súlyos helyesírási hibát, egyben vélhetően fogalma sincs a szavak, s az idézet jelentéséről.

 3. Avatar

  A Szovjetúnió megszállt, kifosztott bennünket, nem lehetett védekezni ellene. De a Facebook használata mióta kötelező?

 4. Avatar

  Emberek!!!
  Sokkal rosszabb a helyzet, mint amiről a cikk szól! A cikk azt állítja, hogy a kampány alatt, politikai alapon egy multi-közösségi portál…
  Igen. Ez logikus! Embereket korlátozni a kommunikációban, mert “rosszul” politizál…
  De ez nemcsak a facebook eszköze!
  Az emberi gondolkodás kézben tartása, problémák eltüntetése, nemcsak aktuálpolitikai kérdésekre korlátozódik!!!
  Számomra a legszembetűnőbb, legmegdöbbentőbb példája egy politikamentes telekocsi vállalkozás, az Oszkár!!!
  Ügyes webes felületen lehetőséget biztosít ahhoz, hogy az autós meghirdesse a szabad helyeit, az utazni vágyó pedig tudjon helyet foglalni. Ez így (ideális esetben) jó, olcsó, kényelmes. Az app és a webes felület tényleg profi…
  Csakhogy ezen felület szolgáltatója, istent játszik! A rendszeren belűli üzeneteket cenzúrázza! Ha úgy dönt blokkolja! A fórumon a kínos kérdésekkel, problémákkal foglalkozó kritikákat törli. Sunyi büntiket alkalmaz (a megbüntetett tájékoztatása nélkül) és lehetne sorolni a kényszerített véleményformálás eszközeit. És nem valószínű, hogy az üzleti érdekei miatt. Látszólag paranoid-skizofrén magatartásnak vélhetné az ember, de nem az! Bár magyar és sikeres vállalkozás, azóta váltak ilyenné, amióta erős pénzügyi támogató karolta fel a vállalkozást!

 5. Avatar

  Springer Botond(fb)!
  Ellentmond önnek az a tény, hogy a fb-ról írt ide, a Tutiblog-ra. 🙂

 6. Avatar

  Kurvára nem érti senki a lényeget. A faszbúk egy magáncég. PONT.

  Ki nem szarja le, hogy cenzúráznak?

  NEM KELL ELFOGADNI SZTENDERDNEK. NEM KELL A FASZBÚKOT TEKINTENI A KOMMUNIKÁCIÓS PLATFORMNAK.

  Ha az internetet cenzúráznák, na az baj lenne. De a faszbúk kit érdekel?

  Ja, hogy fostok ott nem megjelenni, mert “mindenki ott van”?

  Egyrészt ez egy téveszme, másrést nem kellett volna baleknak lenni. Oda se kellett volna menni, meg kellett volna fogni az embereket addig, amíg lehetett.

  MINDEN ON ÉS OFFLINE ESZKÖZZEL le kéne az embereket szoktatni a faszbúkról, nem csinálni oda ingyen (cenzúrázható) tartalmat és saját weboldalat reklámozni.

  • Avatar
   csakafidesz

   Az internetet is figyelik és cenzúrázzák. Persze nem ilyen átlátszóan. Lényegében az internetes szolgáltatók mindent el tudnak érni, el is érik, de csak lemaszkolják. A mostani bejegyzés is örök időkre megmarad, és van hozzá normális ésszel szinte fel sem fogható kapacítás. De ha el akarják tüntetni akkor rátesznek egy maszkot és csak azok férhetnek hozzá akiknek megengedik.

  • Avatar

   Pl a You.Tube is letiltott, felvilágosító hozzászólásaimért!
   A tabu elpusztíthatatlan?

   Az értelmező szótár szerint a tabu:
   1. Valamely hely(zet),tárgy, személy megnevezésére, valamely szó kimondására vonatkozó szigorú(babonás) vallási tilalom.
   2. Valamely ez nem szabad hozzányúlni, szent és sérthetetlen dolog.
   3. Amiről nem szabad beszélni, amit nem szabad említeni.
   A magyar népszokásban úgy szól a tabu: „Halottról jót, vagy semmit”. Ha jobban végig gondoltuk volna, akkor hamarabb rájövünk (ami mára világossá vált), hogy amitől annyira féltünk, amiről szólni se mertünk, a baráti megszálló tankok küldője halott!
   Nem úgy a tabu. Mert a „gazda” kimúlt, kivonult, de jött helyette a tulajdonos, hogy Ő légyen a tabugazda. Mi következik ebből? Megint hívjuk segítségül a szótárt!
   Eszerint a tulajdon:
   1. Az anyagi vagy szellemi érték, amellyel valaki sajátjaként, szabadon rendelkezik.
   2. Az ilyen értékek jogilag védett birtoklása.
   Tehát a tulajdonostól a sajtó esetében sem várhatjuk el, hogy rosszat mondjon magáról (akkor sem, sőt ellenkezőleg, ha ez a rossz igaz is). Ebből egyenesen következik: Ő lesz az, aki meghatározza, amiről nem szabad beszélni, amit nem szabad említeni! Magyarul: Ő határozza meg a tabut, ami láss csodát, ugyanaz, ami régen volt. Érdekből és hozzá nem értésből fakadó, számunkra csak hátrányos el-és megnyomorító tevékenység esik az el- és kimondhatatlan, megírhatatlan tabu alá!
   Megjelent: 1996. 06. 20. Magyar Fórum
   A Prosti Srácok hazug aljasai szintén! Cenzúrával ássák saját sírjukat!

 7. Avatar

  Épp ezt az üzenetet kaptam pár órával ezelőtt:
  „A Facebook karbantartás miatt átmenetileg nem érhető el, de pár percen belül helyreáll. Amíg vársz, tudj meg többet arról, hogy miért látod ezt az üzenetet. Köszönjük a türelmedet, míg fejlesztjük az oldalt.”
  De meg vagyok nyugodva. Tudom, hogy nem ellenem, hanem értem jött a virtuális nagy, fekete autó.

 8. Avatar
  csakafidesz

  A jereváni rádió egy időben érdekes volt. Mára kiderült, hogy ugyanolyan hazug volt, mint az összes rádió. Anno én kétfelől tájékozódtam, erre 1968-as prágai díszszemle során szoktam rá. Balkézfelöl volt a Magyar Nemzet, jobbkézfelől a NZZ. =Neue Zürcher Zeitung. (Igen, a munkakörömnél fogva hozzáférhettem.) Egyiknek se hittem igazán, de valahol azért a kettő együtt már képet adott.

 9. Avatar

  Hajrá magyar! Rajta ! Rajta!
  Ez a képmutatás szent napja!
  Elődök hősiességére felülni!
  Magunk silányságát elfedni.
  Buzgón igyekezzetek
  Egybabérlevél leesik nektek.
  Feszítenek itthon bozgorok
  Közben a másikra morog!
  Ő az igaz, a valódi magyar!
  Aki a másikba nagyot mar!
  Többet, és jobban rabol,
  E tönkrement hazából!
  Találnak nevet, jogcímet.
  Buta tömeg ezt eszi meg.
  Sokféle nemes szólamot!
  Nyomor terjed, szól amott.
  Nem szaporodik senki más,
  Az ingyenélő, meg az uzsorás!
  2019. 03. 14.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük