Teacher pointing to raised hands in classroom

Ki is akart itt állami fenntartású iskolákat?

Most, hogy az ellenzék, különös tekintettel Hillerpistára, kategorikus imperatívuszként jelentette ki, hogy a közoktatás megújítása/rendbetétele nem képzelhető el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (értsd: központosított iskola-rendszer) megsemmisítése, felszámolása és helyének beszántása nélkül, fel kell tennünk a találós kérdés, vajh korábban kinek mi volt a véleménye az államosított közép- és alapfokú oktatásról.

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””][/title]

Ki mellé véshető fel a dicsőségtáblára először, még 2009. februárjából az a rendkívüli bölcsesség, miszerint az egyenlőtlenség megszüntetése csakis akkor képzelhető el, ha az önkormányzati iskolák fenntartását átveszi az állam, és egységes tantervet vezet be? Balogh Zoltán? Hoffman Rózsa? Orbán Viktor? Pokorni Zoltán? Czunyiné Bertalan Judit?

Ugyan, dehogy, még csak nem is a Fidesz valamikori kormányprogramjáról van szó.

„Első alaptétel: Magyarországon szükség van állami fenntartású iskolákra azért, hogy a közoktatásban csökkenjenek az esélykülönbségek. Ezek kiegyenlítésére ma kizárólag az állam képes.

Kettő: az állami iskolák nem rendeletileg, hanem tárgyalások útján, fenntartó-csere révén jönnének létre minden egyes olyan iskolafenntartóval, amelyik szükségét érzi, vagy lehetőséget lát arra, hogy iskoláját a továbbiakban az állam gondozza, és ezt kezdeményezi. Ugyanakkor az állam is kezdeményezhet ilyen tárgyalásokat.

Három: az oktatás az ország állami iskoláiban egységes tanrend, egységes tananyag alapján történne. Ez a jelenlegi kimeneti pontokat – kötelező érettségit – szabályzó szisztéma fenntartása mellett az állami iskolákban az odavezető utat is nagyon világosan és egységesen szabályozza.

Négy: az állami iskolákban közalkalmazottak dolgoznak, a tanárok az államtól kapják a fizetésüket. Értelemszerűen a munkáltató az iskola igazgatója, de az állam gyakorolja az alkalmazási jogokat, alakítja ki a feltételeket. Öt: az állami iskolák létrejötte semmilyen módon nem befolyásolja a jelenlegi iskolafenntartók belső működését.”

No, meg van már? Nincs? Akkor segítünk: HILLER ISTVÁN, akkori oktatási miniszter nyilatkozott imigyen a Népszavának. Voltaképp a 2010-es választásokra készülve és a következő kormányzati ciklusra tervezett, abban az időszakban mindenképpen megoldandó kormányzati feladatokról beszélt.

Hiller István egyébként még egy közleményt is kiadott pontosan hét évvel ezelőtt, amelyben hosszasan kesereg azon, hogy a közoktatási törvény bevezetése óta eltelt bő két évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy annak céljai egyszerűen nem váltak be. Egyenlő esélyek továbbra sincsenek, a minőségi különbségek egyre csak tovább nőnek, tehát szükség van az állami fenntartású iskolákra, az egységes tanrendre, tananyagra és egységes számonkérési rendszerre.

Igen, ugyanarról a szoci szakpolitikusról (?) van szó, aki a hétvégén, a szakmaiságában és politikai függetlenségében oly megkérdőjelezhetetlen Galló Istvánnéval, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével egy asztalnál ülve követelte a KLIK, az egységes tanrend és tananyag megszüntetését.

Ha már szóba kerültek a Hillerpisti vállán sírdogáló szakszervezetis oktatási szakemberek, akkor előkeresni, hogy mit érzett Hiller Pityu egykori tervének láttán Galló Istvánné és a Pedagógusok Szakszervezete.

„A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli Hiller István oktatási és kulturális miniszter tervét, amely szerint 2010 őszétől bevezetnék az állami fenntartású iskolák rendszerét. (…) a mostani miniszteri modellben visszaköszön a szakszervezet legutóbbi kongresszusán a közoktatás átalakításával összefüggésben elfogadott stratégiai célok közül kettő: az esélyegyenlőtlenségek megakadályozása és az állam egyetemleges felelősségét kifejező oktatás-finanszírozás.”

És mikor ez utóbbi közlemény született, már egy éve Galló Istváné volt a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Igen, aki most a leghangosabban kiabál az állami fenntartású iskolák intézménye ellen.

Szóval rendben, a KLIK létrejöttével és működtetésével kissé „túltolták a bringát”, az is valószínű, hogy sok-sok változtatásra, módosításra van szükség, de az is biztos, hogy a Hillerpistáknak és a Gallónéknek, a szövegelés és a decentralizáció követelése helyett, illene inkább meghúzniuk magukat.

Mert ez az egész őrület, miszerint a 47 fő állandó lakossal bíró hugykőújfalui általános iskolának pontosan ugyanolyan színvonalúnak kell lennie, mint a legjobb fővárosi intézménynek, különben Mohácsi Viktória feljelenti a valóságot, nem kis részben nekik köszönhető.

Facebook hozzászólások

  Boris Vian

Boris Vian

8 hozzászólás

 1. Avatar

  Igaza van a cikkírónak! Vélemênyem szerint azt sem hiszik el,amit
  sajàt maguk leírtak. Amit a libnyafok művelnek,az minősíthetetlen.
  Azzal viszont nem szâmolnak,hogy ezt,a kreâlt badârsågot,csak a
  maguk fajta hiszi el!
  A keresztapu keverőgêpezete a maximumon van!

 2. Avatar

  Milyen apró kár, hogy a “szükség van” és a “legyen minden iskola állami” között van azért egy vagy két lépcsőfok még…

 3. Avatar

  Libsik. A szarkavarók és a kölykeik nem Magyarországon tanultak és tanulnak. A hidegháború csúcsán Nyugat-Európában és Amerikában taníttatták a kölykeiket. Amikor mások szocialista útlevélért vártak évekig, ezek az “ellenséghez” házasodtak, miközben itthon a nappaliban Lenin kép lógott a falon. Ez nem poén akart lenni, a saját szememmel láttam ilyet.
  Annyiban érdekli ezeket az oktatás és Magyarország, hogy mennyi haszon származhat nekik a kiszolgáltatottak lázításából.

 4. Avatar

  Hillerék, Gallónéék, stb. az össznépi feledékenységben bíznak. Az internet-korszakban ritka ostoba elgondolás. Rég tudjuk, hogy a pofájukon nincs bőr, de nem kéne ekkora erővel mutogatni.

 5. Avatar

  Az esélyegyenlöségre való törekvést el kell felejteni. Észak-Korea, na ott van esélyegyenlöség. A szülöknek meg kell adni a szabadságot, hogy olyan módon rontsák el a gyereküket ahogy az nekik tetszik.

 6. Avatar

  Na és? Annak kellene örülni, hogy a Fidesz lenyúlta egy szoci oktatási ötleteit és kádárizmust csinált belőlük?

 7. Avatar

  Gyros Pont · Keri
  Nem jó ötlet azt az országot gyaláznod, amiből élsz. Nálad egy falatot sem ennék Tatabányán. Sőt, ezek után a saját egészségem érdekében sehol sem fogok gyrost enni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük