Lexikai tudás

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom névre hallgató Szívtipró Gimi vezetője visszatért a nyaralásból (visszahozták őt a szülei) és rögtön nekiállt megváltani a világot. Rónai Egó műsorában nem kevesebbet kanyarintott le nekünk a berlini és brüsszeli gyakornoki hónapjai során felhalmozott végtelen bölcsességéből, minthogy a magyar közoktatás mechanikusan működő szavazógépeket képez, ezért ők valamiféle vasárnapi iskola keretében megtanítják az embereket a kritikai gondolkodásra, hogy ne csak lexikai (sic!) tudásuk legyen. Mindenki jobban járt volna, ha Fekete-Győr legalább minimális „lexikai” tudással rendelkezik, mielőtt tanítóbácsinak kezdi magát képzelni.

Nem könnyű eset ez a gyerek szegény Rónai szempontjából se, rendkívül óvatosnak kell lenni, hiszen Fekete-Győrt egy rendes kérdésnek álcázott alákérdezéssel is nagyon össze lehet zavarni, és ilyenkor úgy elkezd hebegni-habogni, mintha a Liliom utcát keresné éppen a VIII. és a IX. kerület közötti senkiföldjén. Fegyőr előbb arról oktatott, hogy a robotok el fogják venni a munkánkat, és az emberek csak úgy maradhatnak versenyben, ha képesek a kritikai gondolkodásra, kreatívak és csapatban gondolkodnak, utána viszont már a tudatos állampolgárnevelés hiányáról hadovált. Amikor a műsorvezető jóhiszeműen rákérdezett erre az ellentmondásra, hogy a poszttini pártelnök a vasárnapi iskolájuk mindkét célját kibonthassa a nyilvánosság előtt, Andráskánk Szalacsi Sándort idéző zavarba jött, és egyetlen biztosnak érzett szellemi pontjába belekapaszkodva elkezdte a rendszert szidni.

A jövőképzők valamiért a cselekvés köreit juttatják eszünkbe. Azokat is már vagy fél tucatszor beharangozták, aztán néhány játszótéri mászóka lefestésén meg egy óvodai adománygyűjtésen kívül semmi sem lett belőle, legfőképpen nem Orbán Viktor megbuktatása. A jövőképzőket két héten belül másodszor harangozta most be a a Szívtipró Gimi osztályfelelőse, aztán most derült ki, hogy szeptemberben indul, de még a tanárokat is keresik hozzá, és hajrá, mindenki jelentkezzen, aki szívesen átadná (modernül, tündenyelven: megosztaná) a tudását, miként kell átlátni a mindennapi pénzügyeket, vagy éppen hogyan lássunk az oktatásügyet szándékosan tönkretevő kormány veséjébe.

Ami tényleg tanítható lenne, az a lekezelő hangnem, ahogy Fegyőr előadta, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs róla, miként működik például az EU egész intézményrendszere ott Brüsszelben. Mindezt azért kellett elmondania, hogy ráfűzhesse, ő micsoda alapos tapasztalatokat és tudást szerzett e téren a daliás gyakornoki hónapjai során.

Megjegyzés. Nem semmi az a szereptévesztés, amiben az ellenzék különböző rangú és rendű szereplői szenvednek. Az egyik úgy érzi, nekik feladatuk a kínai boltban vásárolt babahőmérőjükkel felülbírálni a paksi hivatalos mérést, a másik utakat kátyúz, Fegyőr Bandi meg politizálás helyett az embereket akarja tanítani, nevelni. Mert szerinte az emberek buták, nem ő, azért nem fogják fel, hogy ő a megoldás minden búra és bánatra. Ha én valamit szeretek magamban az a szerénység – ahogy Bástya elvtárs is mondta a Tanú című filmben. De tényleg, a mindenhez IS értő ellenzéki pupákoknál irritálóbb faszfejeket nem hordott még hátán a földtányér.

Az viszont valahol tényleg megalázó, hogy Andrisnak gazdiból is csak annyira buta jutott, akinek a fejéből nem képes ezeknél a marhaságoknál különb ötlet kipattanni. Rónai Egon a beszélgetés közepén unta el végleg a tudálékoskodó, gecibuta társalgópartnerét, onnantól átváltott kedves alázásba, és rettentően unott hangon megkérdezte, hogyan lesz ebből a társadalmat felrázó mozgalom (értsd: hogyan fog ettől megbukni Orbán Viktor). Fekete-Győr pedig felfedte a csodafegyvert: nekik az a céljuk, hogy egyre több tanár, diák és szülő kezdjen el beszélni arról, hogy ez fontos, és álljanak ki az érdekeikért. Az sem derült ki, hogyan és mikorra fog eljutni a Momentum korszerű életiskolája a széles tömegekhez, hogy hatást fejtsen ki, Andris viszont megnyugtatásul közölte, hogy ők rengeteg erőforrást fektetnek ebbe. Lehet, hogy ennek a kedvéért akár már 11-kor felkelnek.

***

Akinek van kedve és gyomra, az nyugodtan tekintse meg a világ legbutább kisfiúját, miközben politikusost játszik. Itt a link: http://www.atv.hu/videok/video-20180903-fekete-gyor-andras

Facebook hozzászólások

  Vésey Kovács László

Avatar
​Mit fognak ehhez szólni mások?

19 hozzászólás

 1. Avatar
  POROSZLAI RÓBERT

  jól van szép cikk. adjatok nekik még…attól nyivákolnak hangosabban..ja…és létezik..igen ….létezik…
  A JOBBOLDALI ÚJSÁGÍRÁS!

 2. Avatar
  Homoródkarácsonyfalváért

  Kedves Libnyaf! Nem tekintettem meg. Nem is fogom.

 3. Avatar

  Megnéztem: szánalmas.
  Az aranyos, hogy építésről beszél az, aki a létét a rombolásnak köszönheti.

 4. Avatar

  Fekete-Győrnek nem hiányzik a lexikális tudás, megelégszik a lexikai ismeretekkel.

 5. Avatar

  Fegyőr büszke a műveletlenségére. Igaza van!
  Egy virtigli belpesti proli nem művelődik, mert az olyan “vidéki” szokás.

 6. Avatar

  Ezek tényleg elhitték, hogy az üres lelkű, üres agyú, műveletlen, a borostájával üzenő belpesti proli a teremtés csúcsteljesítménye.

 7. Avatar

  A lexikális tudás fejleszti a szókincset és a memóriát.
  Lexikáli tudás nélkül problémamegoldás sincs.
  Amúgy pl. az orvosi képzést, vagy bármely egzakt tudományt próbálja meg közvetíteni lexikális tudás nélkül.
  A nyelvtanulás folyamata is alapvetően lexikális.
  Akkor tudom felfogni a számfogalmat, ha a tapasztalással párhuzamosan rögzítem is az egyszeregyet.
  A versek, prózai szövegrészletek tanulása pedig az érzelmi, szellemi, szókincsbeli, esztétikai, erkölcsi nevelés, az intellektuális fejlesztés eszköze.
  Akinek nem fejlett a memóriája, akinek nincs konkrét tárgyi, lexikális tudása, az nem tudja alkalmazni a többi gondolkodási folyamatot sem, pl. összehasonlítás
  Nem kívánom Fegyőrnek, hogy egy lexikális tudással alig rendelkező orvos törje a fejét azon, hogy mi a baja, s mi rá a megoldás.

 8. Avatar

  Fekete a kis kommunista ügynök sarj, azzal a 2 %-al, most meg akarja változtattni az országot. Jól néznénk ki ha ilyen kis ökrök vennék át a hatalmat.

  • Avatar

   Ezek az Elöl-hátul LUK-SZUSZ Viviken szocializálódott, belpesti romkocsma vitézek akarnak minket oktatásból kioktatni. 😀

   • Avatar
    Gáspár Anett

    100/100!
    Ez jóóóó! Az öreg tánti -nyugosztalja Isten-, mondta elegáns finomkodással, ha valamelyik gyerek “megfeledkezett magáról”, körbeszagolt, és kérdezte: kiből távozott a “luk-szusz”?
    😛

 9. Avatar

  Schwarz-Raaber András…

  • Avatar
   Gáspár Anett

   Ez a Fegyőr Gyurcsány babérjaira pályázik ezzel a “lexikai” tudással. Iszik ez eleget, hogy ne száradjon ki az agya?

 10. Avatar

  Ez a senki meri minősíteni Kásler professzor munkásságát, megáll az eszem.

  • Avatar
   Gáspár Anett

   Mindig a senkik minősítenek, különben a kutya sem szagolna feléjük.
   Ezek nihilisták mindig a semmivel, a primitívségükkel akarnak érvényesülni, és csodálkoznak, hogy tudomást sem vesznek róluk. Megélhetési kóbor ebek.

 11. Avatar

  Kossuth-díjat érdemlő, mélyzsurnalisztikai leleplezés! Gratulálok a szerzőnek.

 12. Avatar

  Addig jó nekünk amig ilyen kis szereptévesztésben lévő macron-imitátorok villognak,ontják az észt, amelyből nem sok van nekik.
  Az, hogy valaki(k) fizeti(k) őket,nem baj, előbb-utóbb kiderül, hogy a semmitmondáson kívül nincs igazi mondanivalójuk!
  A szponzor majd keres egy másik nullaméter-t és ez kis niemand mehet a p@csába!

 13. Avatar

  Rájöttem hogy biztosan van valami titkos önbizalom növelő szer amit az ellenzék már fél éve szed, de nem tud leszállni róla. Ennek a mellékhatása a kóros helyzetfelismerés és önértékelés. Javaslom az elvonókúrát !!

 14. Avatar

  Azt kívánom ennek a kis mitugrász tökkelütött, neveletlen és nyegle és butuska ficsúrnak, aki a Kásler professzort is kicsinyli, hogy legyen a professzor korábbi munkahelyének vendége, beteg minőségben.

 15. Avatar
  Róna Péter a matekos

  Megnéztem.
  Pfúúú. Legalább nem a Nagyjózsi. aztabetyárját

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük