Szociológusforradalom

Van egy nagyon dicséretes tulajdonsága az általunk is sokszor kikacagott, szidott, lenézett haladó médiának. Nevezetesen, hogy bátran mertek tüntetőket megszólaltatni tüntetés-vonulás közben az elmúlt pár nap nevezetes eseményei során. Óriási köszönet illeti ezért őket, csak így tovább!

Volt ugyanis egy jól észrevehető visszatérő elem a megszólaltatottak körében. Most jóindulatúan nem arra gondolunk, hogy a tüntetők körében feltűnően nagyszámú külföldi kisdiáknak csillogott a ceu-s szeme, hanem inkább abba, hogy a magyarul tudó külföldi ceu-s diákok jelentős része kezdett szociológiai jellegű értekezésekbe az Index kameráján keresztül ölükbe pottyant kivételes lehetőség keretében.

A szociológiáról márpedig tudni kell, hogy a bölcsészet”tudományok” közül is kirí.

Talán a valamire mégiscsak használható pszichológia mellett semmi más nem bírt felhalmozni ennyi felesleges közhelyet az elmúlt 100 éves virágzása során. A nagyhangú puzsérok paradicsoma ez, akik lényegében semmihez sem értve, de elképesztő magabiztossággal és hangerővel oktatják ki bármelyik szakterület képviselőjét. Létezik egy, a 100 év alatt kb. 50 panelből felépített tökéletes világuk, amelyben a káposzta, a kecske és a farkas együtt legelnek békésen a lila réteken. Pontosan ezt, az egyébként sosem létezett, és nagy biztonsággal kijelenthetően a jövőben sem létező világot kérik számon indulatosan a valóságon, amiért az merészel nem ilyen lenni.

A műfaj királya egyébként az az igazából filozófusnak mondott Tamás Gáspár Miklós, aki személyes kedvencemként, elképesztő olvasottsággal a 70 éve mögött képes volt a legképtelenebb baromságokat előadni a második világháborút érthetetlenül elvesztő francia hadseregről, amelynek nyernie kellett volna, hiszen létszámban nagyobb volt a németnél. Itt jön elő az a probléma, hogy bár a szociológusok elképesztően sokat olvasnak, és olvasottként hihetetlenül tájékozottnak gondolják magukat, sajnos rendszerint abba a tévedésbe esnek, hogy szintén szociológusok remekműveit lapozgatják. Ez a fajta szellemi autofellátorként saját farkába harapó kígyó pedig bizonyára biztosítja majd remek szórakozásunkat a közeljövőben is, ugyanis erre a magát végtelenül sokszínűnek és árnyaltnak gondoló belterjes világra csöppet sem jellemző a változás.

A panelekre visszatérve mindenkinek ajánlom, hogy következő alkalommal – mert nyilván lesz még – majd figyeljük meg az egyik ilyen kis bőrkabátos hülyegyerek újra és újra felröppentett sirámait. Benne lesz majd, hogy nem ilyen Fideszt akartak. Jónak indult, de hirtelen Közép-Ázsia felé vettük az irányt (benne lesz majd név szerint valamelyik helyi slágerországuk, pl. Azerbajdzsán vagy Türkmenisztán) és ő személy szerint sem engedheti meg, hogy a Fidesz kivezesse Európából ezt a kis viharvert nemzetet. Szó lesz majd a szolidaritás szörnyű hiányáról, amiért a nép nem jár velük tüntetni, hiszen hála a Fidesznek már felbomlottak a társadalmi szolidaritás legalapvetőbb formái is, mely egy egészségesen működő társadalomnak létfeltétele lenne (külön plusszpont jár az attribútum és princípium szavak használatáért a modoros kis majomnak!), de itt már mindenki csak önző egyén, és senki nem törődik a másik túl-túlórájának kérdésével, meg az MSZMP-s bírók nyugdíjban küldésének általános sztrájkkal történő meghiúsításával.

A legbájosabb ezekben a lúzerekben, hogy szociológusként, a népet és az emberi közösségeket kiválóan ismerő felkent tudományos főpapként mindig a lehető legnagyobb embermennyiséget kitevő, de valójában megfoghatatlan létformákra hivatkoznak. Ennek legfőképp az az oka, hogy egy zászlóaljat felállítani, pláne irányítani már képtelen lenne mindegyik. Illetve ennek is van egy nagyon alapvető, társadalmilag releváns oka, nevezetesen az, hogy ezek sose lesznek egy zászlóaljnyian.

Az én társadalmilag releváns kérdésem pedig az lenne, hogy hol voltatok ti április 8-án? Szavaztatok esetleg valakire? És kire, ha szabad érdeklődnöm? Megszámoljuk, és rögtön kiderül, hogy dönthettek-e majd fontos kérdésekben. 😉

Facebook hozzászólások

  Kurtz ezredes

Avatar

11 hozzászólás

 1. Avatar

  EZ történik veletek! Átvertek! A politikai hatalom, amely a behívott-beengedett nyugati vállalkozók, bankok, részvényesek, tulajdonosok várakozásainak meg akar felelni, szükségképpen azt is szorgalmazza, hogy a privatizált szférában a vállalkozói progresszió vállaljon szerepet. E két erőhatás nyomán a munkavállalók zöme kiszolgáltatott lesz annak a felhalmozó, kora kapitalista zsákmányszerző törekvésnek, ami megnehezíti, hogy részvételét és érdekeit megfelelő munkavállalói háttér biztosítsa. Ebben a közegben a kooperáció és a kollektív tudat szinte elmaszatolódik, s ha létrejön valamennyi szövetségesi érdekközösség, az inkább a munkáltatói szférában keletkezik, nem pedig a munkaerőpiacon. Hovatovább a politikai hatalom eszköze lesz a társadalmi stratifikáció segítése vagy akadályozása is. A vállalkozások pártolása korántsem függ össze a munkaerő védelmével, s még kevésbé azzal a politikával, amely a társadalmi termelők arányos térbeli eloszlását segíthetné. A szekunder munkahelyek, a “költöző madarakkal” vagy bevándorló feketemunkásokkal induló vállalkozások a hazai munkaerőpiac rugalmatlansága miatt olyan “enklávékat” eredményeznek, amelyek zártsága, ellenőrizhetetlensége, munkaerő-védelem szempontjából való ellátatlansága oly mértékű lehet ebben a folyamatban, amilyenre még a második jobbágyság idején sem volt példa nálunk, mert az legalább jogilag, szokásrendileg, történetileg definiált státus volt, ellentétben a maival. Az akkor működő társadalmi hálók (kapcsolatok, rokonsági rend, helyben lakás, szokásnormák, stb.) védettséget is adtak, aminek ma nyoma sincs.

  • Avatar

   A szocizmus és a szociáldemokrácia akkor is megbukott, ha a “demokrata újbolsik” visszasírják. A kapitalizmus győzött, a bukott szocik és szocdemek miatt is. Törődj bele te is.

  • Avatar
   túlórázó

   Csak szólok nem a külföldi multi kedvéért túlórázom, hanem azért, mert a konkurrensem Kinában vagy az USÁban – annyit, hogy azt te el sem tudod képzelni. Sajnos nem mindenki élhet kézműves sörök, designer ruhák és bioalmalevek előállításából ahogy ezt a CEU agyhalottjai elképzelik – sőőőt sorosgyuri és a hasonszőrű alakok sem tartanak el mindenkit.
   Ha neked ez nem tetszik akkor leszel szíves a CEU anyaországába esetleg a kelet-ázsiába elfáradni és ott tiltakozni.
   Sok szerencsét hozzá, béke poraitokra.

   Egyébként nyitott vagyok az ötletekre, milyen alternatív legális tevékenységekkel válthatom ki mondjuk a C++ programozást. Ötleteim mondjuk lennének, egy medence partján csinos nőkkel finom italokat inni sokkal szórakoztatóbb mint hepciás ügyfelek, hisztérikus PM-ek és nem túl elítélhető módon kapzsi hedge foundok igényeinek megfelelni.

   Kérdés te fizetnél-e azért, hogy az emberek nagy tömegben ezt csinálják. Ha igen valószínűleg megvennél-e olyan kocsit is aminek csak 3 kereke van, hidd el rengeteg túlórát lehet megspórolni ha az utóból kihagyják a féket, a bicikliből a küllőket vagy az ülést stb

   • Avatar

    Teccik amit írsz! Ha valóban a belpestiekből szerveződne meg a sztrájkbizottság, akkor gyorsan, de előbb-utóbb bizonyosan munkanélkülivé válnak a sztájkolók, mert a cég elveszíti a megrendelőit és akkor elmennek a befektetők oda, ahol 12 órát dolgoztatják a gyerekeket is. Sebaj! Majd Soros ezen is keresni fog.

 2. Avatar

  Ez igaz, hogy a kis (vagy vén) hülye harisheldonok nem tudják, mit jelentenek azok a fogalmak, hogy bátorság, merészség, halálfélelem lekűzdése, életösztön, felelőség, elkötelezettség? Ami a krautokban megvolt, a csigaevőkben meg nem. És a dal végén möszijő Dögló előjön, hogy ők az egyik négy nagyhatalom.

  • Avatar

   Hát igen! Azt kellene eltanulnunk a franciáktól, ahogyan ők 200 éve minden vesztes szituációjukból az igazi győzteseknél győztesebben kerültek ki!

  • Avatar

   Elolvastam De Gaulle emlékiratait: hát nem volt piskóta a rábeszélő-képessége.
   Addig-addig bizonygatta, hogy egyedül ő képes a franciákat Hitler ellen fordítani, amíg elhitték neki. És lám: Párizs visszafoglalásakor ott menetelt a győztesek között.
   A politikusi képességit tekintve viszont utódjai a sarkába sem érnek.

 3. Avatar

  Ha Mahir Kara a túlórákra gondolt, akkor most még mindig kisebb, bár nem sokkal, a EU-ban szokásosnál.

 4. Avatar
  Szőke ciklon

  Lehet, hogy jobban járnánk, ha ebből a vesztébe rohanó Európából valóban kivezetné valaki az országot. Csak a tájékozódás érdekében meg-megmézem az ellenzéki médiumok adásait, meghallgatom politikusaik nyilatkozatait, és elképedek, amikor szemrebbenés nélkül állítanak olyan dolgokat, amikről egy kicsit tájékozott ember is tudja, hogy nem igaz, az életben nem azt tapasztalta. A túlóra törvényről olyan emberek mondanak véleményt, akik életükben nem dolgoztak olyan munkahelyen, ahol egyáltalán szóba jöhet a túlóra. Arról már nem is beszélek, hogy vagy nem is ismerik, mert nem is olvasták a törvényt, vagy pedig szándékosan ferdítenek, hazudnak. A szélsőséges elemeknek, mint amilyenek a kommunisták, liberálisok, mindig is erős fegyvere volt a tömegek félrevezetése, manipulálása, kihasználva azok gyarlóságait, mint amilyen az irigység, a gonoszság, a sikeresebb, okosabb, szorgalmasabb emberek gyűlölete. A legnézetteb médiában a hírek 90 %-a nem a szeretetről, nem a békéről, nem a normális életről, hanem a bűnről, gyilkosságról erőszakról, katasztrófákról, primitív, ordenáré, magukat, becsületüket, egy kis ismeretségért, vagy pénzért eladó, egyébként jelentéktelen alakokról szól, mert az emberek jelentős része erre kíváncsi, ilyen hírekre szomjazik.

 5. Avatar

  Időnként nekem is vannak ilyen gondolataim, de az esetben nem tudnánk kivenni azt a pénzt, ami jár nekünk.
  Időközben viszont ezer szállal kellett kötődnünk ehhez a ma már meglehetősen kétes minőségű társasághoz.
  És vannak olyan velünk élő (mondhatom, hogy sajnos…) homunculusok is mint ez a Mahir Kara.
  Aki azt sem tudja, hogy miről beszél, a lényeg az, hogy a jelenlegi kormányt ostorozza.
  Gondolom átutazóban van itt, ebben a kis országban, ami a mi hazánk.
  Alain Finkielkraut (aki maga is zsidó) „turista életszemléletűnek” nevezte az ilyen alakokat…
  Talán más hazát kellene választania, ha ez nem felel meg neki.
  Nehogy már azok menjenek el innen, akik nem Galiciából jöttek…

  Amúgy a dolgozat lényegre törő, gratu érte a szerzőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük