Unu Momentul

Sikerült megszereznünk a neves kolozsvári beszédet, amely most már mégis magyar nyelven hangzott el a román progresszív erők állománygyűlésén. Az idegen nyelveket kiválóan beszélő felkészült magyarországi liberális fiatalember ezúttal is kitett magáért, hiszen a Picasso kalandjaiból ismert keveréknyelven folyékonyan értette meg magát a hozzá hasonszőrű (vajon hol van a románokon szőr?) román elvtársaival.

Buna seara! Ahoj! Alo! Salut! Sunt EU, un Hajduk! Mayahi-Mayaho! Halli-Hallo! Servus, Cluj-Napoca-Klausenburg! 

Ja sam presedinte de Partei von Madarsko contraolimpieu, juventus si progressio! Pour si simplu: Negrau-Raab. Eu sunt conducator de avangarda organizite von Ungaria. Salutari, nostrum romanesca frateri! De Progressio in Unguri simpatizat cu tine, cu Romanii. Mea favorita birra este Timisoreana 1718. Mea favorita plaga este Mamaia. Mea favorita politicul este Nicolae Ceausescu si Mihai Antonescu. Gardha Maghiari = radical chauvinistul revisionisul fasitul, merde! Garda de Ferrum =  Patriotul, progressul, romanticul, buna! 

Mea favorita lingua este romani-esperanto! Incredibile, uniquie si absolulte extraordinal lingua! Ma simt totala romana, wie alle idolul meu, Bauer Coeurmeush, Mihai Caroli (MÁV-Pullman pour romanii de Balázsfalva) si Petru Mediasescu. Buna primerul decembre! Romania mare! 

Fides eliminandos esse! Batallie de EP-Bruxelles, nueva Pozsony!
Pozsony? Nie! Bratislava!

Salute pour comradi de Komarno! Ahoj, Slovensko! Salute pour mea comrade, Anna Donate! Sic semper irredentul maghari Tyrannis! Barbarii de tirani! Viribus Unitis! Sclavus si romanes contra hungarus, ensemble pour toujours eternitul, quoadusque deflect. 

Momentum primeste fericiera via victoria de Romanesc si via victoria de Dan Barna! 

Sucess Dan Barna, presedinte!

Ahoj, Poplacsek!

Hvala, Slanvoskó!

Djakujem, Slovenskó!

Multumesc, Cluj! 

Viva, SZDSZ! Lung vitae pour Trianon i antantul-minore! 

Jászi Oszkár, magyarországi polgári radikális, 1918. októbere

ui: Ja, hogy mégis a magyarok szerepeltek jobban? Akkor én jó románként azonnal átállok és mindig MAGYAR voltam! Szüleim erdei emberek. Kolozsváron is lényegében magyarul beszéltem. Ne merjetek kitagadni a nemzetből, büdös fasiszták!

Facebook hozzászólások

  Kurtz ezredes

Avatar

13 hozzászólás

 1. Avatar
  Jáger László

  Kamuzásnak Lmegy azonban jelentése+haladja az értelmedet/értelmemet…..
  Olyan mint a pirézek..
  Biztosan türk nyelven van értelme…
  Máris nem követem…
  barátilag
  J.L.

  • Avatar

   jáger!
   Ugye tudod?

  • Avatar
   kara kozgun

   Hány dicsekedik még azzal, hogy Cosmopolita! Gyengeség, hiba halandótul elválhatatlan, de azokkal kérkedni az elromlottság legmélyebb lépcsője: hol a szemérem eltűnt, ott az élet minden bájainak vége. Szerencsére sok ollyast beszél, amit maga sem ért, s
   olyannal dicsekedik, ami gyalázatára válik. A Cosmopolita tágasb szívűnek tartja magát, s így jobbnak, mint másokat. Ő mindenembertársát hordja szívében, midőn a patrióta főképpen csak hazafiait. Ő magasb értelműnek képzi magát, mert minden régi szokáson, bévett
   ítéleten áthág, egyszerre keresztény, török, atheista lehet, s chaméleoni ügyességgel szabhatja magát a körülállásokhoz, a hasznoshoz. –De ily tehetség áltermészet, s többnyire igen sok
   baltudománynak éretlen és savanyu gyümölcse, s az emberbűl, ki minden sajátságát elveszti, olly csúfot tesz, mint nevetséges a szelíd farkas, s kacajra méltó a láncon idomtalanul táncoló medve, s csúf a legvékonyabb vesszőtül is rettegő kalitkás oroszlán.
   Mily szomorú sors öntagjainak egymásutáni lassú sorvadását nyilván érezni s az életerő fogyatkozását naprúl napra csalhatatlanul, észrevenni — s ennél csak annak kínja lehet még fájdalmasabb, ki kénytelen átlátni, hogy Ő egy rothadó nemzet tagja: mert százszor
   könnyebb a testi, mint lelki aljasodást szenvedni.

  • Avatar
   gyurcsányiviktor

   fegyőr (momentum) = bozgor. De ez valóban bozgor !

 2. Avatar

  Ahoj Poblacsek-re emlékszem! De ez mellékes.
  A lényeg a szőröstalpúak testvére,amit immár száműzni KELL barnulescuába.

 3. Avatar
  kara kozgun

  Befolyásoló, ösztön, kriticizmus, faji és egyéni önzés, faji önérzet, faji állhatatosság, bujaság,(pedofília) sikerimádat, (sport, színész, irodalmi)
  SZÉGYENTELENSÉG, erkölcsi érzék hiánya, (politika gazemberei) szívós akarat.” Kiss Sándor: zsidó fajiság
  faj s mint ilyen szükségképpen határozott típussal, jelleggel és hajlamokkal bír Hermann Ottó

  Cicero ezt írta: 2000 éve!
  “A zsidók egy sötét és visszataszító erő részei. Tudjuk, hogy klikkjük számos tagból áll, hogy mennyire összetartanak és szövetségeik milyen hatalommal bírnak. Csirkefogók és gazemberek népe.”

  Bartha Miklós: Kazárföldön (Kárpátalján) című könyvének megjelenését. „Miért ne hinnők hát el Bartha Miklósnak, hogy a kazárságban nagy a szellemi züllöttség és sok az erkölcsi meghibbanás? Miért fogadnók kételkedéssel azokat a fejezeteket, amelyek a kazárság ravaszságát, kapzsiságát, üzérkedését, a földdel és pálinkával, a pénzzel és az élelmességgel űzött uzsoráját támadják. Ahonnan ez az elem beszivárgott, az orosz városok gettóiból, nem hozhatott magával, sem tisztaságot, sem magasabb erkölcsi színvonalat, sem a testi fáradságnak megbecsülését, sem szociális ösztönt, sem kúltúr képességet. (… ) Ami antiszociális és kultúr képtelen elem van e barbár tömegben, azt bizony le kell róla nyesni, erős és ügyes kézzel. Ady könyv ismertetője!

 4. Avatar

  Régen aki igy beszélt a hazájárol és nagyobb becsben tartotta a haza ellenségeit, azokat kémeknek nyilvánitottak és kötélböl masnit kötöttek a nyakára. De ez a hazaáruló ganéj Fekete legalább megérdemelné, hogy kiutasitják az országbol, mert ez már nem tartozik az ellenzék soraiba hanem az ellenség soraiba.

  • Avatar
   kara kozgun

   Széchényi naplóbejegyzés: Ferenc Jóskára a „tökkolop” a legenyhébb jelző. (emlékezet: Rákosi szép, okos feje) A császári ház (moszkvai központ) szedett-vedett, tetves csőcselék. A birodalom vezető rétegei, nemzetközi színtéren alázatosan kolduló, itthon pedig a népek nyakán élősködő, testi és lelki nyomorék banda!”
   “Akit Isten el akar pusztítani annak, eszét veszi el!” Miénket a választásra elvette! Mikor a penészbaktériumokra szavaztunk! Amiről tudott a rothadás, lebomlás “ügyintézői” Csak a előzőn a rothadás látszott, őrajtuk később fog! De “hatékonyabbak, virulensebbek, utolérik, mint a kapitalizmust sikerült, rothadó voltában!

  • Avatar
   kara kozgun

   ”Haza sérveivel és szennyeivel dicsekedni csak alacsony vagy gyáva lelkek sajátja, azoknak el nem ismerése s tán még felhőkig emelése —mint sokszor tapasztaljuk— ellenben vakság s tudatlanság jele. Nem tudom melyik veszedelmesebb, s ártalmasabb… csak az érti hazafi kötelességét józanul, ki a hiányt s a csorbát látja, de azon egyszers mind tehetsége szerint segíteni törekszik.” Forrás: Hitel berekesztés című fejezet 230. old.

 5. Avatar

  A Momentum nem a magyar sovinizmus és kisebbrendésgi komplexus nézőpontjából politizál, hanem az európai együttműködés szellemében, ami szerintem dicsértes.

 6. Avatar
  Br. Beverneky

  Poénkodunk, poénkodunk… S közben kilopják alólunk a Hazát.
  Bakfütty!

 7. Avatar
  Kara Kozgun

  Megkérdeztük a szakembert: Van-e igazságszolgáltatás?

  Porkoláb Mihály, nyugdíjas börtönőr, 80 éves. Egyenes kemény ember, mára már elbizonytalanodott a járása, tétova a tekintete. Valamikor a törvény szolgájának gondolta magát, de mára rájött, hogy félrevezetett eszközember volt. Kollégájának, Strázsa Sándornak a temetéséről jövet találkoztam vele.
  – Mihály bátyám, hogyan lett börtönőr?
  – Nosztalgiábúl. Apám csendőr volt. Tudod-e, hogy azok kiképzése keményebb volt az Idegen Légiónál. De neki volt is tekintélye. Ha a munkakerülőnek lábára ejtette a 11 kg-os szuronyos puskát, hát az rögtön szalutált, még fél lábon is. Ellentmondás nem volt, ha mégis vita támadt a szava körül, feljebbvalói neki adtak igazat. De az új világban megszűnt a csendőrnek még a neve is. Máma rendőrnek híják, csak éppen rend nem volt sose. No, hogy apám munkanélküli maradt és én is utáltam a naplopókat, hát börtönőrnek álltam. Gondoltam, amelyiket kalickába küldték, az, biztosan bűnös ember. Hát korán csalódtam. Először voltak a politikaiak, grófok, kulákok, papok, meg egyéb deklasszált elemek. A gyomrom felfordult a sok buzgó kommunistától, aki korábban kisnyilasként próbált kommunista üldözésből megélni. Most meg a legbuzgóbb kommunista. De hát korábban is alja volt a népnek, most is oda süllyedt, hiába próbált felfele emelkedni. Szóval abban a hitben éltem, hogy a törvény szolgája vagyok, de rá kellett jönnöm, hogy csak a kicsi és buta bűnözők jutnak a kaptárba, meg esetleg a gyilkosok, ha nem a párt végrehajtói voltak a gyilkoláskor. Az igazi bűnözők, azok felül ültek, s hogy még nagyobb biztonságban legyenek, eltörölték még a halálbüntetést is. Ugyan mán, csak nem fog maga ellen törvényt hozni! De orvost sem, hoztak be egyet sem, aki ezrével gyilkolt gyerekeket, vagy könyvelőt, aki papíron lopta el a pénzt. Vagy sok kisstílű szélhámost, akik tönkretették, szétlopták az, országot.
  – Szomorú ezét Mihály bácsi?
  – Szomorú hát, hogy nem választottam tisztességesebb munkát, a gazemberség szolgálata helyett. De hát valamibűl élni kellett.
  – Nem igazságszolgáltatást akart mondani?
  – Nem ismered, meghalt Mátyás király, oda az igazság. Tudod, már a biblia vagy valahol, de nagyon régen megírták, hogy az élet hiábavalóság. No, ez aztán a valóság! A többi csak népbolondítás. No, Isten áldjon fiam. – köszönt el tőlem az öreg, megkeseredett ember.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük